header.home link

Franse energiereus moet melkveehouders 450.000 euro schadevergoeding betalen

7 juni 2022

Het bedrijf RTE, een dochteronderneming van het Franse  elektriciteitsbedrijf EDF, is veroordeeld tot het betalen van meer dan 450.000 euro aan twee Franse melkveehouders. Hun productie liep namelijk schade op door een hoogspanningslijn van het bedrijf, oordeelde een rechter in de gemeente Coutances, in het westen van Frankrijk.

Lees meer over:
melkkoemelkveeweide-1280

Twee landbouwers hadden al verschillende jaren te kampen met problemen met hun veestapel, waarvan de oorsprong niet officieel kon worden vastgesteld. Vermoed werd wel dat er een effect was van de elektrische wisselwerking op de hoogspanningsleiding van RTE, die vlakbij lag. 

Om de mogelijke effecten te beoordelen, werd de lijn in 2012 een tijd stilgelegd. Bij een controle op de dieren werd toen vastgesteld dat hun gezondheidstoestand er aanzienlijk op verbeterd was, waardoor het melken opnieuw zonder problemen kon gebeuren. 

Uiteindelijk werd de boerderij in 2014 verplaatst, maar desondanks kwam de zaak voor de rechtbank. "Dit is een belangrijk besluit, omdat het landbouwers in dezelfde situatie doet hopen op gunstige beslissingen", aldus de advocaat van de landbouwers. 

RTE heeft nota genomen van het vonnis en gaat mogelijk nog in beroep tegen de beslissing.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek