header.home link

Frans voorzitterschap wil ‘spiegelclausules’ voor landbouwproducten

18 januari 2022

De Franse minister van Landbouw en Voeding Julien Denormandie heeft maandag op de Raad van de Europese Landbouwministers de prioriteiten van het Frans voorzitterschap voorgesteld. Het gelijk speelveld voor Europese producenten bij internationale handel staat daarbij hoog op de agenda.

Lees meer over:

De Europese instellingen tellen samen vele Presidenten en Voorzitters, maar het halfjaarlijks roterende voorzitterschap over de Europese ministerraden is weinig gekend en onderschat in belang. Het is de Franse minister van Landbouw en Voeding Julien Denormandie die het eerste half jaar van 2022 de Europese raad van de landbouwministers zal voorzitten.

Traditioneel staan de Fransen kritisch ten opzichte van ongebreidelde vrijhandel en het hoeft dan ook niet te verbazen dat ze van het gelijke speelveld voor Europese producenten een belangrijk strijdpunt willen maken. Door middel van ‘spiegelclausules’ willen Normandie ervoor zorgen dat producten die in de EU geïmporteerd worden voldoen aan dezelfde standaarden op vlak van gewasbeschermingsmiddelen en milieu- en gezondheidsstandaarden.

"Het importeren van producten op de Europese markt die niet voldoen aan de regels die de EU haar eigen boeren oplegt, is op geen enkele manier te verdedigen”, zegt Denormandie, “Garanderen dat onze standaarden wederkerig gelden is een grote taak, maar de absolute prioriteit van het Franse voorzitterschap.”

normandie

Het importeren van producten op de Europese markt die niet voldoen aan de regels die de EU haar eigen boeren oplegt, is op geen enkele manier te verdedigen

Julien Denormandie - Frans minister van Landbouw en Voeding

Vlaamse EU-parlementsleden positief

Tom Vandekendelaere (CD&V) is tevreden met de grote nadruk op de bescherming van het gelijk speelveld voor de Europese producenten: “We verwachten almaar meer en meer van onze boeren in Europa op vlak van klimaat, milieu en dierenwelzijn om de doelstellingen van de Green Deal te bereiken. Het is belangrijk dat de producten die we invoeren in Europa aan dezelfde voorwaarden voldoen, zodat we onze boeren een eerlijke kans geven om te concurreren en een gelijk speelveld bewaren.“

De andere prioriteiten in het Frans voorzitterschap zijn koolstofopslag in de landbouw en verminderd pesticidengebruik, maar ook over meer actuele thema’s zal de Franse landbouwminister standpunt moeten innemen. Europarlementslid Hilde Vautmans (Open VLD): “Volgende week is de Franse landbouwminister te gast in onze landbouwcommissie waar hij zijn standpunten verder zal verduidelijken. Ik ben alvast benieuwd naar zijn aanpak voor de crisis in de varkenssector, zijn visie op de aanwezigheid van wolven en regelgeving voor paardenhouders in Europa.” 

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek