Frankrijk verbiedt plastic rond fruit en groenten

Zowat dertig soorten fruit en groenten mogen in Frankrijk vanaf volgend jaar niet langer in een plastic verpakking verkocht worden. Met het verbod wil de Franse regering de hoeveelheid plasticafval verminderen. Ook in ons land nemen bedrijven stappen om de milieu impact van verpakking te verminderen. Minder verpakking is daarbij echter niet altijd de oplossing, zo klinkt het.

12 oktober 2021  – Laatste update 13 oktober 2021 8:41
Lees meer over:

Een plastic zak aardappelen van vijf kilo, een doosje peren met een plastic verpakking of een komkommer in folie: vanaf 1 januari 2022 zal je dat niet meer tegenkomen in de Franse supermarkten. De Franse overheid legt vanaf volgend jaar de verkoop aan banden van plastic verpakkingen van een dertigtal verse producten. Het gaat onder meer om groenten zoals aardappelen, aubergines, bloemkool, courgettes, komkommers en wortelen. Wat betreft fruit behoren plastieken verpakkingen voor onder andere appels, peren en sinaasappelen vanaf volgend jaar tot de verleden tijd.

Zacht fruit ontspringt vooralsnog de dans

Het zal volgens de Franse overheid leiden tot een besparing van meer dan één miljard plastic verpakkingen per jaar. Voorlopig ontsnappen sommige groenten en fruit nog aan de maatregel. Zo zijn aardbeien, frambozen en blauwe bessen te kwetsbaar om onverpakt verkocht te worden. De bedoeling is evenwel om ook de plastic verpakkingen voor dit soort producten op termijn te weren. Het verbod zal gaandeweg uitgebreid worden. Het is de bedoeling dat er vanaf 2026 geen groenten en fruit meer in plastic verkocht worden.

We moeten af van het plastic bashen. Verpakkingen hebben vaak wel degelijk nut.

Nicholas Courant - woordvoerder Fevia

Ook in ons land liggen plastic verpakkingen onder een vergrootglas. Retailers en de verpakkingsindustrie hebben de afgelopen jaren al talloze stappen genomen om de berg plasticafval te verminderen, vertelt Nicholas Courant, woordvoerder van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie. Zo zijn plastic verpakkingen bijvoorbeeld dunner geworden waardoor de afvalberg sterk is afgenomen of wil de sector dat tegen 2025 alle verpakkingen 100 procent recycleerbaar, herbruikbaar of biodegradeerbaar zijn.

Duurzaamheid van verpakkingen

Volgens de woordvoerder werkt een algemeen politiek verbod, zoals in Frankrijk, mogelijk juist averechts. “We moeten af van het plastic bashen. Verpakkingen hebben wel degelijk nut. Zij zorgen ervoor dat de houdbaarheid van producten toeneemt en de food waste minder groot is. Daardoor kan de ecologische voetafdruk van verpakt voedsel kleiner zijn dan die van onverpakt voedsel.”

Belangrijker dan het tout court weren van verpakkingen, is volgens Courant het duurzaam maken van verpakkingen en de ontwikkeling van een ophaal-, sorteer- en recyclagesysteem. “Ook daarin hebben we de afgelopen jaren veel stappen in gezet. De verpakkingsindustrie betaalt een 'Groene Punt'-bijdrage die gebruikt wordt om Fost Plus te financieren”, aldus Courant. Fost Plus is een initiatief van de Belgische privésector die selectieve inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval promoot.

punnet BelOrta recyclage verpakking

Duurzame aardbeibakjes van BelOrta

Ook producenten werken proactief aan de verduurzaming van verpakking. Zo lanceerde Friesland Campina recent haar PET verpakkingslijn. Veiling BelOrta lanceerde op haar beurt deze zomer de Tray2Tray-punnets voor de aardbeien. Het gaat om een bakje dat gemaakt is van 100 procent gerecycleerde PET én dat 100 procent recycleerbaar is.

Verpakking leidt soms tot minder voedselverspilling

“We proberen waar mogelijk het gebruik van verpakkingen te vermijden of te verminderen. Maar bij gevoelige en bederfbare producten is een goed gekozen verpakking net cruciaal in de strijd tegen voedselverspilling. Diverse testen, onder meer bij aardbeien en bessen, hebben ons geleerd dat een doordachte verpakking het verschil maakt. Minder voedsel verspillen verkleint onze ecologische voetafdruk”, verklaart Jo Lambrecht, Sales & Marketing Manager bij BelOrta.

Ook handelsfederatie Comeos benadrukt het nut van sommige verpakkingen en ziet een generiek politiek verbond niet zitten. “Voor komkommers is bijvoorbeeld aangetoond dat een plastic verpakking de groente drie keer langer vers houdt. Een streng rechtlijnig verbod op plastic voor alle mogelijke groenten en fruit kan zo tot voedselverspilling leiden”, waarschuwt het in De Standaard.

Bron: Belga / eigen verslaggeving / De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek