Frankrijk en Italië ruziën over Nutella-boycot
nieuwsHet razend populaire potje chocoladepasta genaamd Nutella is het voorwerp van een diplomatieke rel tussen Frankrijk en Italië. De Franse milieuminister Ségolène Royal had de Fransen opgeroepen geen Nutella meer te kopen omdat de palmolie die erin zit verantwoordelijk is voor massale ontbossing in Centraal-Afrika en Azië. Zowel vanuit de Italiaanse politiek als vanuit Ferrero, de producent van Nutella, werd verontwaardigd gereageerd. Milieuorganisaties bevestigen de problematiek, maar vinden dat Royal haar doelwit onzorgvuldig heeft uitgekozen.
Nutella, één van de bekendste voedingsmerken ter wereld, was het voorwerp van een bij momenten bitse woordenwisseling tussen de Franse milieuminister Ségolène Royal en haar Italiaanse collega’s. Tijdens een interview had Royal een oproep gelanceerd om geen Nutella meer te eten omdat één van de ingrediënten palmolie is, een grondstof die de laatste jaren stevig onder vuur ligt omdat de teelt ervan verantwoordelijk is voor massale ontbossing. “Nutella richt enorme schade aan in biologisch enorm waardevolle stukken natuur”, zo zei Royal. De wereldwijde productie van palmolie is tussen 1995 en 2014 gegroeid van 15 miljoen tot naar 56 miljoen ton. Pittig detail: Frankrijk is wereldwijd de belangrijkste afzetmarkt voor Nutella.
Genoeg voor Michele Anzaldi, lid van de Italiaanse landbouwcommissie, om in een Italiaanse colère te schieten. “Een ernstige aanval op een excellent Italiaans product”, zo klonk het. Ook Ferrero zelf reageerde heftig en liet weten dat het bedrijf sinds twee jaar een overeenkomst heeft voor een duurzame productie van haar palmolie. Daarnaast ondersteunt het een campagne voor zero-ontbossing in de landen waar het gewas geteeld wordt. Het gebruikt ook enkel olie met een RSPO-milieucertificaat. Royal had zo’n felle reacties allicht niet verwacht en bood uiteindelijk haar excuses aan, zij het enkel via Twitter.
Wat betreft de nefaste impact van palmolie op het leefmilieu in de gebieden waar het geproduceerd wordt, heeft Royal meer dan gelijk, zo reageerden de milieuorganisaties. Maar ze had blijkbaar wel best een ander voorbeeld dan Nutella gekozen, want Ferrero is één van de drijvende krachten achter de verduurzaming van de palmolieketen en gaat veel verder dan de meeste van haar concurrenten, zo zegt Greenpeace. “Als alle bedrijven de problematiek zo zouden aanpakken als Ferrero het doet, dan zou de sector zo’n slechte reputatie niet hebben”, voegde Scott Poynton van milieuorganisatie Forest Trust daaraan toe.
Anderzijds erkennen diezelfde organisaties ook dat de RSPO-standaard voor duurzame palmolie de lat niet erg hoog legt, en dat er zeker en vast nog heel wat ruimte is voor verduurzaming. Zo koopt Ferrero de palmolie die het gebruikt niet rechtstreeks aan op de plantages, en heeft het dus de facto geen zicht op de duurzaamheidsscore op plantageniveau. “Vandaar dat RSPO niet in staat is om de mensenrechtenschendingen in de toeleveringsketen van een pot Nutella helemaal te doen verdwijnen”, aldus Marcus Colchester van Forest Peoples Programme. “RSPO is onder meer in het leven geroepen om landroof tegen te gaan, maar jammer genoeg palmen sommige RSPO-leden nog steeds grond in zonder de toestemming van lokale gemeenschappen. Dat is ook het geval voor Ferrero.”
Bron: The Guardian
In samenwerking met: Boerderij