Fost Plus recycleert 65 kilogram verpakkingsafval per Belg

De recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval - glas, pmd, papier en karton - is vorig jaar voor het vijfde jaar op rij verbeterd. Er werd 764.122 ton aan verpakkingen gerecycleerd, goed voor een recyclagepercentage van 94,9 procent. Dat staat in het jaarverslag van Fost Plus, de organisatie voor de inzameling en recyclage van huishoudelijk afval in België.

19 mei 2021  – Laatste update 19 mei 2021 17:38
Lees meer over:

Per inwoner werd er in 2020 gemiddeld 64,9 kilogram verpakkingsafval gerecycleerd: 32,2 kilogram glas, 16,9 kilogram verpakkingen in papier of karton en 15,8 kilogram pmd (wat staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons).

Dat de cijfers weer toenamen, is volgens Fost Plus vooral te danken aan de "Nieuwe Blauwe Zak", de pmd-zak waarin meer plastic verpakkingen mogen dan vroeger (bijvoorbeeld ook botervlootjes, yoghurtpotjes en plastic folies). "Via de 'Nieuwe Blauwe Zak' zamelen we jaarlijks 90.000 ton extra verpakkingen in die tot voor kort nog in het restafval belandden", zo staat in het jaarverslag.

De nieuwe pmd-zak werd midden 2019 in de eerste gemeenten in België ingevoerd. Eind 2020 was het gebruik ervan uitgebreid tot zowat 4,1 miljoen inwoners. Dat levert ook op: met de nieuwe zak wordt gemiddeld 8 kilogram extra pmd ingezameld per inwoner, zegt Fost Plus. In de loop van 2021 zou de "Nieuwe Blauwe Zak" over heel België uitgerold moeten zijn, klinkt het nog.

Meer recyclage

Terwijl zo goed als alle weggegooide verpakkingen in glas, papier en karton gerecycleerd worden, is dat voor plastic verpakkingen nog maar 51,1 procent. Maar daarmee doen we nu al beter dan de Europese doelstelling van 2025 (50 procent), zegt Fost Plus. België wil tegen 2030 aan 70 procent recyclage geraken van plastic verpakkingen.

Het afval wordt ook steeds meer in België gerecycleerd. Volgens het jaarverslag gebeurt de recyclage volledig binnen Europa: 79 procent in België en de rest in Frankrijk, Nederland, Duitsland en Spanje.

Dankzij uniforme systemen en een eenvoudige sorteerboodschap wordt er nergens meer verpakkingsafval ingezameld dan bij ons

Patrick Laevers - Fost Plus

De Belgische recyclage omvat nu nog vooral papier, karton, glas en metalen. "Plastic verpakkingen worden vandaag nog voornamelijk in Frankrijk, Duitsland, Nederland en een klein percentage in Spanje gerecycleerd", stelt Fost Plus. "Zowat 9 procent van de plastic verpakkingen wordt gerecycleerd op eigen bodem. Dat aandeel zal tegen 2023 al stijgen naar meer dan 50 procent, met de opening van de aangekondigde recyclagelijnen voor petflessen en PE-films."

"België is Europees koploper in de recyclage van huishoudelijke verpakkingen", besluit Patrick Laevers, managing director van Fost Plus. "Dankzij uniforme systemen en een eenvoudige sorteerboodschap wordt er nergens meer verpakkingsafval ingezameld dan bij ons."

De kost voor de selectieve inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval bedraagt zowat 15 euro per inwoner, laat Fost Plus nog weten.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek