Flanders Queen Mussel dreigt te stranden

Wat een veelbelovend begin moest worden van de commerciële uitbating van de Flanders Queen Mussel, dreigt na zes maand te stranden. "We moeten inderdaad vaststellen dat de uitbating veel te duur is en er problemen zijn met de mosselkooien", bevestigt Marc Dezutter, voorzitter van de Vlaamse schepdier- en viscoöperatie. "Maar we zoeken naar alternatieven".
4 februari 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:10
Lees meer over:

Wat een veelbelovend begin moest worden van de commerciële uitbating van de Flanders Queen Mussel, dreigt na zes maand te stranden. "We moeten inderdaad vaststellen dat de uitbating veel te duur is en er problemen zijn met de mosselkooien", bevestigt Marc Dezutter, voorzitter van de Vlaamse schepdier- en viscoöperatie. "Maar we zoeken samen met de Vlaamse overheid naar alternatieven".

Na jaren proefondervindelijk onderzoek, geïnitieerd door  de Stichting voor Duurzame Visserijontwikkeling (SDVO) en een ophefmakende commerciële lancering vorig jaar met onder meer topchef Sergio Herman, blijkt de verwerking van de Flanders Queen Mussel te duur.

"De uitbating is inderdaad te zwaar om dragen", bevestigt Marc Dezutter. "De Flanders Queen Mussel zal zeker niet verdwijnen maar we zoeken samen met de Vlaamse overheid wel naar alternatieven". Een ervan zou het kweken met lijnen zijn in plaats van de hangkooien, die - zoals recent nog - op drift slaan en daardoor kapot raken.

Dat bevestigt ook de Nieuwpoortse burgemeester Roland Crabbe (CD&V). "Er is sprake om met lijnen te kweken. Wij willen als stadsbestuur absoluut participeren in de verwerking en de verkoop van nicheproducten zoals de Vlaamse mossel. Dat is van groot belang voor onze vismijn". Crabbe onderzoekt nog in hoeverre de gemeente daartoe kan bijdragen. De aankoop van de verwerkingsinstallatie is een mogelijkheid.

Ondertussen vergaat het de Belgica-mossel van het privébedrijf Versluys-Reynaert een pak beter. "Wij kweken ook voor de kust van Nieuwpoort maar gebruiken in plaats van het boeiensysteem een goed verankerd ponton waaraan acht kooien bevestigd zijn", zegt Willy Versluys.

Over de werkwijze van de Flanders Queen Mussel wil hij geen commentaar kwijt. "We zijn in de eerste plaats volop met ons eigen positief verhaal bezig, maar we willen wel met iedereen samenwerken".

Op 24 juni beginnen ze met hun eigen vaartuig te oogsten. Versluys verwacht een opbrengst van minimaal 300 ton mosselen, die ze via de veiling aan de groothandel zullen verkopen.

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek