header.home link

“Fiscale hervorming zal resulteren in grensaankopen en extra lasten voor voedingsbedrijven”

7 maart 2023

De federatie van de Belgische voedingsindustrie (Fevia) vindt niet dat het voorstel voor een fiscale hervorming van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) een evenwichtig pakket geworden is dat competitiviteit versterkt. “Een fiscale hervorming is noodzakelijk en er zitten een aantal positieve maatregelen in het plan”, zegt Bart Buysse, CEO van Fevia. “Maar wanneer die hervorming Belgen over de grens jaagt en nog maar eens extra lasten bij onze voedingsbedrijven legt, dan dreigt ze eerder de druppel te worden die de emmer doet overlopen.”

Vorige week legde minister Van Peteghem zijn nieuw voorstel voor een fiscale hervorming op tafel. In die plannen zit onder meer een btw-harmonisering met een btw-tarief van nul procent op bijvoorbeeld groenten en fruit en een verhoging van drie procent voor vele andere voedingsmiddelen. Hierdoor zullen veel prijzen stijgen in de supermarkt en kan dit volgens Fevia aanzetten om grensaankopen te doen.

Uitgelicht

Inflatie in supermarkt bereikt nieuw record

nieuws
2 maart 2023 Lees meer

Buysse waarschuwt: “Net op het moment dat de inflatie een enorme druk zet op de koopkracht, kondigt men maatregelen aan die de winkelkar van de Belgische consument weer iets duurder zullen maken. We zijn in ons land al kampioen in het belasten van voeding en dranken, waardoor de Belg vandaag al voor bijna 600 miljoen euro of 2,4 procent van zijn aankopen in onze buurlanden doet. Onze bedrijven verliezen door die grensaankopen omzet en jobs, maar ook de Belgische schatkist verliest daardoor.”

Vrees voor extra lasten

Volgens een eerste berekening van de voorstellen die Fevia liet uitvoeren zou 42 procent van de financiering van de fiscale hervorming op conto van de bedrijven komen. “De lasten voor bedrijven zijn veel groter dan de lusten in dit hervormingsplan. We roepen onze beleidsmakers op om bij de verdere bespreking van deze voorstellen de ‘big picture’ voor onze bedrijven niet uit het oog te verliezen. In een moeilijke economische context is het meer dan ooit belangrijk om onze industrie concurrentieel te houden en welvaart en jobs hier te verankeren.” Fevia vraagt ook om rekening te houden met de veelheid aan fiscale, sociale en andere wijzigingen die reeds op de sector afkomt. “Van de verpakkingstaks tot de zwerfvuilbijdrage en van de kostenstijgingen tot de extra kosten voor een baaldag: voor veel van onze bedrijven is het al lang te veel”, aldus Fevia.

Een fiscale hervorming die de rekening doorschuift naar bedrijven en consumenten, zonder inspanningen van de overheden, is niet evenwichtig

Bart Buysse - CEO van Fevia

Frankrijk kondigt steunpakket aan

“Een Graydonstudie en cijfers van de Nationale Bank en het Prijzenobservatorium bevestigen dat de schokbestendigheid en de rendabiliteit van heel wat voedingsbedrijven zwaar onder druk staan”, gaat Buysse verder. “De opeenvolgende crisissen hebben ingehakt op de marges en de reserves van onze voedingsbedrijven. Dit is absoluut niet het moment om hen nog eens extra lasten in het vooruitzicht te stellen, integendeel. In Frankrijk kondigde de regering net een steunpakket van 500 miljoen euro aan voor de voedingsindustrie: we roepen op om ook bij ons de competitiviteit van onze grootste industriële sector te versterken in plaats van die verder aan te tasten.”

Uitgelicht
Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) implementeert een btw-afschaffing op groenten en fruit in zijn nieuwe plannen voor een fiscale hervorming. “Onze fiscali...
2 maart 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek