Fevia: "Toeleveranciers horeca ook zwaar getroffen door sluiting"

De Belgische voedingsindustrie vraagt dat er ook een steunplan komt voor alle toeleveranciers van de horeca, nu deze sector opnieuw voor een maand zijn deuren moet sluiten om het coronavirus af te remmen. “Achter de horeca gaat een ganse keten schuil met veel toelevering vanuit de agrovoedingsketen die op deze manier ook zwaar getroffen wordt”, zegt Bart Buysse, CEO van Fevia.

18 oktober 2020  – Laatst bijgewerkt om 18 oktober 2020 13:07

Vrijdag kondigde het Overlegcomité aan dat de horeca en evenementensector gedurende één maand opnieuw de deuren moeten sluiten. “Dat heeft een enorme impact op restaurant, cafés, andere horecazaken en evenementen, maar de impact gaat verder dan dat”, zegt Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie.

“Ook vele bedrijven uit de Belgische voedingsindustrie die allerlei voedingsproducenten en dranken aan deze sectoren leveren, zijn zwaar getroffen. Denk maar aan alcoholische en niet-alcoholische dranken, groente- en aardappelproducten, vlees, brood, soepen, sauzen, zuivel, ijs, snacks, chips, koekjes, enz.”. Volgens Fevia dreigt de voedingsindustrie een omzet van maar liefst 320 miljoen euro per maand te verliezen door de sluiting van de horeca en evenementen.

De Belgische voedingsindustrie dreigt een omzet van 320 miljoen euro per maand te verliezen door de sluiting van horeca en evenementen

Bart Buysse - CEO Fevia

Om die reden vraagt Fevia dat er niet alleen een steunplan komt voor de zwaar getroffen horecasector, maar ook voor de gehele keten. “We roepen onze overheden op om samen uit deze crisis te geraken, ervoor te zorgen dat de bedrijven het hoofd boven water kunnen houden en jobverlies zoveel mogelijk te vermijden. Het is belangrijk dat we de ganse keten in stand houden en ervoor zorgen dat iedereen deze moeilijke periode kan overbruggen”, aldus Buysse.

Fevia vraagt concreet om een verlenging en uitbreiding van de maatregel ‘tijdelijke werkloosheid wegens overmacht’ (corona), zodat alle getroffen voedingsbedrijven er beroep op kunnen doen en om maatregelen voor bedrijven die zwaar omzetverlies leiden. Daarnaast kan de overheid volgens Fevia ook voorzien in flexibiliteit in de betaling van sociale en fiscale bijdragen en in een versoepeling van de criteria voor de financiering en de regeling van de staatswaarborg voor kmo’s, de zogenaamde bazooka.

Ook de landbouworganisaties treden Fevia bij. “Heel wat boeren en tuinders beleveren de horeca rechtstreeks via de korte keten met groenten en vlees. Zij hebben ook nood aan steun”, tweet Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker. Hendrik Vandamme, voorzitter Vandamme, laat via Twitter weten dat hij aan minister David Clarinval gevraagd heeft om rekening te houden met het wegvallen van de afzet bij land- en tuinbouwers die rechtstreeks aan restaurants en grootkeukens leveren.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Fevia

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek