FAQ Drones

Zeg niet zomaar drone tegen een quadcopter
3 september 2018  – Laatste update 4 april 2020 15:54

Drones worden steeds populairder en ze worden geroemd vanwege hun mogelijkheden binnen de landbouw, maar wat is een drone nu precies? Wat kan en vooral wat mag je er mee?

       1. Wat is een drone?
Een drone of UAV (unmanned aerial vehicle) is een luchtvaartuig zonder piloot. Je vindt drones in miniformaat aan miniprijzen in speelgoedwinkels, maar naast recreatie dienen ze ook ernstige doeleinden. Neem nu de B-Hunter, een 7 meter lang onbemand vliegtuig dat ingezet wordt door het Belgisch leger. De autonomie bedraagt 10 uur en vanaf een controlestation kan je er 100 kilometer ver mee vliegen. Defensie gebruikt het toestel voor observatie van de Noordzee, grensbewaking en informatievergaring met behulp van camera’s.
 
       2. Zeg niet zomaar drone tegen een quadcopter
Drones heb je in allerhande formaten, gewichtsklassen en uitvoeringen. Algemeen onderscheidt men twee types, namelijk de multicoptor-drones en de fixed wing. Snelheid en een grote actieradius zijn de twee grote troeven van dit laatste type. De kostprijs is niet mals en voor de zwaarste types moet de gebruiker ook investeren in een soort katapult voor de lancering. Multicoptor-drones zijn de verzamelnaam voor alle drones die kunnen opstijgen en landen als een helikopter. Een quadcopter is daar een voorbeeld van en wordt, zoals zijn naam verraadt, aangedreven door vier propellers. Algemeen geldt hoe duurder de drone hoe groter de autonomie, de draaglast en de windweerstand.
 
       3. Wat kan je er mee?

Er zijn bedrijven zoals Amazon die drones willen gebruiken voor het afleveren van pakjes en er zijn onnoemelijk veel kinderen en volwassenen die pret beleven aan een speelgoed-drone. Polyvalent wordt zo’n tuig pas wanneer je het uitrust met sensoren. Met een eenvoudige RGB-camera kan je een reeks met elkaar overlappende foto’s maken, met de nauwkeurigheid van het menselijk oog. Voor het echte werk is een multispectrale camera of nog beter een hyperspectrale camera nodig. Drones met een warmtecamera worden in de bouwsector gebruikt voor het opsporen van niet goed geïsoleerde koudebruggen. Uitgerust met een nachtzicht- en infraroodcamera bewijzen drones hun nut voor politie en leger.

       4. Ben je zo vrij als een vogel met een drone?

Integendeel, de bestuurder van een drone heeft een vliegbrevet nodig en moet verzekerd zijn. Net zoals een auto moet een drone naar de keuring. Is de drone uitgerust met een camera, dan wordt de privacywetgeving van toepassing. Voor drones zwaarder dan 150 kilo bestaan er Europese regels, maar voor de meeste drones geldt vooralsnog nationale wetgeving. Wie in eigen land een vergunning als ‘afstandspiloot’ wil bekomen, dient te slagen voor een theoretische en praktische proef. Van elke vlucht moet de piloot een logboek bijhouden waarin vertrek- en aankomsttijd genoteerd worden, evenals de start- en landingsplaats, het type activiteit, enz. De wettelijke vereisten zijn afhankelijk van het gewicht van de drone en van de plaats waar gevlogen zal worden.

       5. In welke sectoren zullen drones doorbreken?

Hun militaire toepassingen niet te na gesproken, vinden drones vooral toepassing in de bouwsector. Zo zetten exploitanten van windmolens drones in voor inspecties hoog boven de grond. Voordien moest dat gebeuren door alpinisten zonder hoogtevrees. Bij de Vlaamse dronecluster EUKA is het geloof groot dat drones een impact zullen hebben op tal van industrieën en in ons dagelijks leven. Drones zullen mooie luchtbeelden maken, massa-evenementen monitoren, gebouwen bewaken, pakjes bezorgen, stocks in bedrijfshallen inventariseren, zoeken naar slachtoffers in brandende gebouwen, het werk van een landbouwer vereenvoudigen, enz.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek