FAO: "Rundvlees wordt zo duur als kaviaar"
nieuws“Rundvlees zal in de toekomst een delicatesse worden.” Dat verklaart Henning Steinfeld van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) tijdens een conferentie in Argentinië. “De productiekost om rundvee slachtrijp te maken, zal steeds verder stijgen omdat de nodige grondstoffen duurder en schaarser worden.”
Tijdens een VN-congres in Argentinië trok Henning Steinfeld van de Voedsel- en Landbouworganisatie FAO aan de alarmbel. “Rundvlees zal tegen 2050 zo duur en exclusief worden als zalm vijftig jaar geleden was”, stelt hij. “Een hamburger of steak zal geen doordeweekse kost voor de gewone werkende mens meer zijn.”
Reden daarvoor is volgens Steinfeld de stijgende prijs van grondstoffen, zoals water en meel, om rundvee groot te brengen. “De kost om een rund slachtrijp te maken zal drie, vier of zelfs vijf keer hoger liggen dan de productiekost voor eenzelfde hoeveelheid kip- of varkensvlees. Ook de toenemende waterschaarste zal daar toe bijdragen.”
“Daardoor wordt het te duur om aan de toenemende vraag naar rundvlees te voldoen”, besluit hij. Bij landbouworganisatie Boerenbond is men minder pessimistisch. “De prijzen van rundvlees zullen naar alle waarschijnlijkheid stijgen. Maar het lijkt ons overdreven om te zeggen dat een steak even duur wordt als een potje kaviaar.”
Bron: Het Belang van Limburg