Extra ruimtebeslag zwakt af van 5 ha per dag naar 3,8 ha per dag

Het ruimtebeslag in Vlaanderen blijft toenemen, maar het gaat minder snel dan drie jaar geleden. Dat meldt het kabinet van Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir (N-VA). Drie jaar geleden werd de Vlaamse ruimte ingepalmd aan een tempo van vijf hectare per dag. Vandaag is dat nog 3,8 hectare. Tegen 2040 mag er geen enkele hectare meer bijkomen.

19 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 19 oktober 2023 21:11 Ruben De Keyzer

De terugval van de ruimtebeslagsnelheid is te verklaren doordat het ruimtebeslag voor wonen en economie minder snel toeneemt en voor landbouwinfrastructuur zelfs afneemt. Tegelijk neemt ook de ‘ruimtelijke voetafdruk’, berekend als de oppervlakte ruimtebeslag in Vlaanderen gedeeld door het aantal inwoners, af. Dat wijst erop dat er meer verdichting plaatsvindt.

Grafiek Ruimtebeslag Vlaanderen

“Het belang van ruimte voor water en groen werd veel te lang miskend, maar dat is de voorbije jaren duidelijk en terecht veranderd”, zegt minister Demir. “De weg is nog lang maar voor het eerst maken de cijfers duidelijk dat de tanker aan het keren is.”

De Vlaamse regering stelt als beleidsdoelstelling om het extra ruimtebeslag te herleiden tot drie hectare per dag in 2025 en tot nul hectare per dag in 2040. Daarna kan nieuwbouw enkel nog gebeuren in zones waar nu al bebouwing is.

“De afremming zorgt ervoor dat Vlaanderen op schema lijkt richting de drie hectare per dag extra ruimtebeslag tegen 2025”, meldt het kabinet.

Ruimtelijke voetafdruk verkleint

We wonen ook steeds compacter. De ‘ruimtelijke voetafdruk’, berekend als de oppervlakte ruimtebeslag in Vlaanderen gedeeld door het aantal inwoners, neemt sinds 2013 beperkt af van 668 vierkante meter, over 664 vierkante meter per inwoner in 2019 tot 659 vierkante meter per inwoner in 2022. Dat betekent dat elke Vlaming vandaag gemiddeld 659 vierkante meter ruimtebeslag inneemt. Er treedt dus een beperkte verdichting op de afgelopen tien jaar omdat het aantal inwoners in Vlaanderen sterker steeg dan het ruimtebeslag. In Wallonië is de ruimtelijke voetafdruk ongeveer even groot als in Vlaanderen.

Via recente wetgeving moet de bescherming van open ruimte gegarandeerd worden. Zo werd de regelgeving voor het aansnijden van woonuitbreidingsgebieden verstrengd. Met een nieuw decreet voert Demir voor elke stad of gemeente in Vlaanderen de verplichting tot planologische compensatie in. Dat wil zeggen dat gemeenten, provincies of Vlaanderen netto geen enkele toename mogen realiseren van harde bestemmingen. Er lopen ook diverse initiatieven om ‘harde’ bestemmingen zoals wonen of industrie om te zetten in open ruimte.

De voorbije weken werden door Demir ook nog 67 'Watergevoelige Openruimtegebieden' aangeduid. Dat zijn harde bestemmingen die in de toekomst niet meer ontwikkelbaar worden om waterproblemen te voorkomen.

Natuur- en landbouwgebied wordt "ongepland" ingevuld
Uitgelicht
Zonder bouwshift zal Vlaanderen meer dan 40.000 hectare aan open ruimte kwijtspelen. Het gaat daarbij vooral om natuur- en landbouwgrond. Ook worden deze gronden ‘ongepland’ e...
18 april 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek