header.home link

Extra geld voor schade door vogelgriep

19 december 2019
De Vlaamse regering trekt extra geld uit voor de landbouwers die eerder dit jaar werden getroffen door een uitbraak van het vogelgriepvirus. Dat antwoordde minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams Parlement op een vraag van Tom Ongena (Open Vld).
Lees meer over:
De Vlaamse regering trekt extra geld uit voor de landbouwers die eerder dit jaar werden getroffen door een uitbraak van het vogelgriepvirus. Dat antwoordde minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams Parlement op een vraag van Tom Ongena (Open Vld).
In het voorjaar zijn een 80-tal bedrijven in Vlaanderen getroffen door een besmetting met het vogelgriepvirus van het type H3.
 
In de zomer besliste de federale overheid dat besmette bedrijven verplicht moesten ruimen en dat ze daarvoor op een tussenkomst van de federale overheid konden rekenen. Heel wat bedrijven hebben echter vrijwillig geruimd, om verdere verspreiding tegen te gaan, en zij kunnen rekenen op een tussenkomst van Vlaanderen. Het gaat in totaal om 55 vrijwillig geruimde bedrijven, samen goed voor 2,6 miljoen dierplaatsen. “De concrete vergoeding wordt door de administratie berekend en het is de bedoeling om die zo snel mogelijk uit te betalen, uiterlijk tegen begin 2020”, aldus Crevits.
 
De Vlaamse regering voorzag eerder al 2,5 miljoen euro, waarmee zowat 15 procent van de schade kon worden vergoed. Dat vond de sector te weinig, dus nu wordt het budget opgetrokken tot 4,2 miljoen euro, waarmee zowat 30 procent van de schade zou kunnen worden vergoed. De middelen moeten pluimveehouders helpen om hun stallen te 'herbevolken'.
 
"De Vlaamse regering geeft een antwoord op het terechte gevoel van onrechtvaardigheid dat leefde”, zegt Tom Ongena, "waarbij de bedrijven die proactief handelden en zo de ziekte hebben ingetoomd, geen steun zouden krijgen."
 
Minister Crevits gaf in haar antwoord ook nog mee dat ze een gesprek heeft gehad met federaal minister van Landbouw Denis Ducarme. “Op onze vraag bekijkt hij twee mogelijkheden om de sector financieel een duwtje in de rug te geven”, zegt Crevits. “Hij bekijkt ten eerste of de pluimveehouders een jaar kunnen vrijgesteld worden van een bijdrage aan het Sanitair Fonds. En ten tweede onderzoekt hij de mogelijkheid om die de-minimissteun, een extra steunmaatregel, aan de getroffen bedrijven te verlenen.” Wat de uitkomst hiervan zal zijn, is uiteraard nog een vraagteken.
 
De minister bekijkt bovendien op Europees vlak hoe zulke situaties in de toekomst kunnen vermeden worden. Omdat de vogelgriep als laag pathogeen werd aangemerkt, kunnen getroffen bedrijven niet vergoed worden vanuit het Sanitair Fonds. “Dan kom je in een situatie terecht waarbij mensen tussen twee stoelen vallen”, merkt Crevits op.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek