Extra controlemaatregelen voor MKZ in Bulgarije

De Europese Commissie heeft afgelopen week dringende beschermingsmaatregelen afgekondigd nadat een wild everzwijn in Bulgarije positief testte op mond- en klauwzeer. Vervoer van dieren in heel het land is verboden, evenals de handel van dierlijke producten uit de getroffen provincie Burgas.
7 januari 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:14

De Europese Commissie heeft afgelopen week dringende beschermingsmaatregelen afgekondigd nadat een wild everzwijn in Bulgarije positief testte op mond- en klauwzeer. Vervoer van dieren in heel het land is verboden, evenals de handel van dierlijke producten uit de getroffen provincie Burgas. De afgelopen maand zouden geen dieren of vleesproducten vanuit Bulgarije uitgevoerd zijn naar andere lidstaten.

In Bulgarije werd afgelopen week een geval van mond- en klauwzeer vastgesteld. Op twee kilometer van de grens met Turkije schoten jagers een aantal wilde everzwijnen. Een daarvan bleek besmet te zijn met het mond- en klauwzeervirus. “Uit de getroffen provincie Burgas werden de voorbije maand geen dieren, vers varkensvlees of -vleesproducten uitgevoerd naar andere lidstaten”, meldt het Voedselagentschap in België.

De betrokken Bulgaarse autoriteiten stelden na de vaststelling de gebruikelijke controlemaatregelen in en waarschuwden de Europese Commissie. Die laatste heeft extra maatregelen afgekondigd om de controle in Bulgarije nog te versterken.

Zo verbiedt de Commissie onder meer in heel Bulgarije het vervoer van levende dieren die vatbaar zijn voor het mond- en klauwzeervirus. Dit geldt bijvoorbeeld voor varkens, schapen en runderen. In gebieden met een hoog besmettingsrisico is daarenboven de handel in dierlijke producten verboden.

Voor de handel in ‘veilige’ producten, die ofwel geproduceerd werden voor de vaststelling van het besmettingsgeval ofwel behandeld werden, zijn ook een aantal regels vastgelegd.

Tijdens de bijeenkomst van de Commissie voor Voedselveiligheid en Dierenwelzijn later deze maand, zullen de extra maatregelen geëvalueerd worden en indien nodig aangepast of afgeschaft.

Bron: eigen verslaggeving/Boer&Tuinder

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek