nieuws

Extensivering leidt tot minder boeren

nieuws

De Nederlandse regering wil dat de landbouw gaat extensiveren om het stikstofprobleem op te lossen. Een verdienmodel zit daar voorlopig nog niet achter, concludeert een rapport van de Wageningen University & Research.

30 augustus 2022  – Laatst bijgewerkt om 31 augustus 2022 10:41

Het gemiddelde verdienvermogen van grondgebonden bedrijven is ontoereikend, volgens het WUR-onderzoek. De grondprijzen zijn te hoog voor bedrijven om de extensivering zelf te kunnen bekostigen. Voor een goed verdienmodel onder extensivering, moet die dure grond wel renderen, en dus moet de overheid daaraan bijdragen. Eén van de mogelijkheden is bijvoorbeeld het herwaarderen van landbouwgrond, door een deel van de waarde uit te keren aan de grondeigenaar, op voorwaarde dat er extensief op geboerd wordt.

Een andere optie is het betalen voor zogenaamde “ecosysteemdiensten”, waarbij boeren bijdragen aan hogere landschapswaarde of biodiversiteit. Boeren moeten dan betaald worden voor de inspanningen die ze leveren om bijvoorbeeld het water schoon te houden. Een derde mogelijk verdienmodel zijn kortere ketens.

De onderzoekers rekenden vijf voorbeelden door van extensieve melkveehouderijen en drie voorbeelden van extensieve akkerbouwbedrijven. Met deze rekenvoorbeelden illustreert het onderzoek hoe verdienmodellen van extensieve bedrijven kunnen worden opgebouwd, door combinaties van het verlagen van kosten (bijvoorbeeld lagere grondkosten en minder inputs), verhogen van opbrengsten (bijvoorbeeld een hogere prijs voor het product of een vergoeding voor ecosysteemdiensten) en bedrijfsontwikkeling (bijvoorbeeld schaalvergroting). De rekenvoorbeelden zijn vergeleken met een gemiddeld referentiebedrijf uit de eigen sector.

Minder boeren

Extensivering door schaalvergroting zal volgens WUR hand in hand gaan met een daling van het aantal boerenbedrijven. Door bedrijven op te kopen die zullen gaan stoppen, of ervoor te zorgen dat de productierechten niet op de markt komen, kan grond beschikbaar komen voor boeren die willen extensiveren. Om boeren die door willen perspectief te geven, adviseren de onderzoekers de overheid om aan te sluiten bij het “natuurlijke verloop” van stoppers in de sector, een vraag die ook in Vlaanderen vaak terug komt bij de boerenorganisaties.

Ook extensivering zonder schaalvergroting valt te overwegen, zeggen de onderzoekers. Maar dat zal voor het overheidsbudget duurder uitvallen. “Dat zou een grotere aanvulling van het verdienmodel vereisen”, legt hoofdonderzoekster Judith Westerink uit, “Het is heel jammer dat er zo weinig opvolgers zijn. Ook hoor ik steeds vaker van boeren dat ze nauwelijks collega’s in de buurt hebben. Je kunt niet heel Nederland door één boer laten beheren en dat wil je ook niet. Daarom is het belangrijk om een vitale sector en een vitale boerengemeenschap na te streven. Dan heb je veerkracht voor de toekomst.”​​

Bron: Boerderij.nl/ WUR

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek