Experts waarschuwen voor wereldwijde watercrisis

Experts hebben naar aanleiding van het vijfde Wereld Water Forum in Istanboel meer inspanningen tegen verspilling en tegen wanbeleid gevraagd. "We sturen rechtstreeks op een wereldwijde watercrisis af", waarschuwt Martin Geiger van de milieubeweging WWF Deutschland. De gevolgen zullen volgens WWF ook Europa treffen: een ontvolking van het platteland, de ineenstorting van de landbouw rond de Middellandse Zee en een einde van het toerisme in populaire vakantiegebieden.
16 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Experts eisen naar aanleiding van het vijfde Wereld Water Forum in Istanboel meer inspanningen om verspilling en wanbeleid tegen te gaan. De gevolgen van een wereldwijde watercrisis zullen volgens het WWF immers ook Europa treffen door een ontvolking van het platteland en de ineenstorting van de landbouw rond de Middellandse Zee.

Het Wereld Water Forum in Istanboel is tot nog toe het grootste treffen van wetenschappers, politici en waterdeskundigen vanuit de hele wereld. Van 16 tot 22 maart worden tekenen meer dan 20.000 deelnemers present, onder hen de belangrijkste internationale organisaties, ministers uit meer dan 100 landen en 25 staats- of regeringsleiders. 

Ook economen waarschuwen ervoor dat een verwaarlozing van het probleem van het watertekort tot rampzalige gevolgen kan leiden. "Arbeidsplaatsen gaan verloren als in de industrie en de landbouw water schaars wordt", verklaart de industrievereniging BAW in een mededeling. "Bijkomend zullen de gezondheidskosten en de prijzen van de grondstoffen stijgen, maar zal de productiviteit dalen, als afvalwater niet wordt gezuiverd", luidt het. 

In elk geval heerst er een meningsverschil over de te volgen koers en de aanzet tot oplossingen. In enkele landen zoals Turkije opteert de regering voor de bouw van nieuwe stuwdammen om bijkomend land te irrigeren en energie te produceren. Milieubewegingen waarschuwen voor de gevolgen van dergelijke grootschalige projecten, die voor mens en natuur nieuwe problemen vormen. Niet-gouvernementele organisaties organiseren daarom deze week in Istanboel een alternatief forum. 

"De benaming WereldWaterForum is misleidend. Juister zou wateruitbuitingsforum zijn, want het gaat hier bijna uitsluitend om de vraag hoe water kan worden omgezet in geld. Mens, natuur en cultuurgoederen worden nauwelijks in acht genomen", zegt Ulrich Eichelmann, een woordvoerder van de internationale campagne tegen de bouw van de in het zuidoosten van Turkije geplande Ilisu-stuwdam. 

Bij de start van het forum werden maandag tijdens protestacties 17 mensen opgepakt. De politie maakte gebruik van traangas om ongeveer 150 demonstranten uit elkaar te drijven. Leden van linkse partijen, natuurorganisaties en vakbonden scandeerden slogans als "Water is niet te koop".

In 2006 werd het Wereld Water Forum in Mexico-Stad georganiseerd. Toen ging het er vooral over of water een economisch goed is en of de toegang tot de natuurlijke hulpbron een fundamenteel recht is. De deelnemers raakten het toen in hun slotverklaring niet eens om de vrije toegang tot water een fundamenteel recht van alle mensen uit te roepen. Ministers uit 120 landen slaagden er in hun slotverklaring enkel in het belang van water voor een milieuvriendelijke ontwikkeling van de wereld te erkennen.

Meer informatie: World Water Forum

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek