Experiment met algenteelt voor extractie van kleurstof
nieuwsHet vakblad Proeftuinnieuws informeert tuinders in regel over prei, sla, tomaten en andere groenten. Af en toe komen er nieuwe teelten aan bod als opportuniteit voor de vele serres die in Vlaanderen leeg staan. Wel heel vernieuwend is het idee om een zoutwateralg te telen in serres en daar vervolgens een natuurlijke blauwe kleurstof uit te winnen. Daarin zijn diverse sectoren geïnteresseerd want je kan er textiel, papier, bouwmaterialen en zelfs voeding mee kleuren. De kleurstof heet fycocyanine en de alg spirulina. Via het Interreg-project ‘De blauwe keten’ gaat het Proefcentrum voor de Groenteteelt in Kruishoutem samen met negen andere projectpartners het potentieel na.
In 2010 werd wereldwijd 5.000 ton biomassa van de micro-alg spirulina vermarkt. Ongeveer drie procent daarvan werd verwerkt tot fycocyanine-extract dat kan worden aangewend als blauwe kleurstof. Ook in Vlaanderen en in Nederland zit het gebruik van biogebaseerde grondstoffen in de lift. Het Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG) gaat samen met partners uit de grensregio (o.a. Inagro, Agropolis, Avans Hogeschool in Breda en papier- en kartonbedrijf Millvision) na of de teelt van spirulina mogelijk is onder glas.
Onderzoekster Elise Vandewoestijne (PCG) licht het project toe in het vakblad Proeftuinnieuws: "Vlaamse en Nederlandse serreteelt van spirulina zal zich in kwaliteit moeten onderscheiden van het Aziatisch product dat in openlucht geteeld wordt. De teelt moet een alg opleveren met een hoog gehalte aan fycocyanine en het gehalte aan contaminanten moet laag zijn. Technisch gezien zijn de serres in onze regio perfect geschikt voor spirulinateelt."
Op laboschaal is er door PCG en KU Leuven al veel kennis vergaard, maar dit wordt voorlopig te weinig vertaald naar de praktijk. Daarom investeerde het Oost-Vlaamse proefcentrum in drie algenponds, dat zijn kweekvijvers waar het water dag en nacht in beweging gehouden wordt. In september 2016 is er voor het eerst opgekweekte spirulina ingebracht in de 2.000 liter grote algenpond van PCG. Die proef is geslaagd, al groeiden de algen niet zo snel door lichtgebrek in het najaar. Vandewoestijne verwacht een snellere algengroei tijdens de tweede productieronde die in maart start.
Het Interreg-project dat Europese steun geniet, ambieert het optimaliseren van de micro-algenteelt en het opzetten van een gans nieuwe keten in de grensregio. De onderzoekers zullen oog hebben voor de noden van teler, verwerker en toepasser en ze zullen het logistieke model in kaart brengen om zo te komen tot een rendabele ‘blauwe keten’. Verder is het de bedoeling om de kringloop te sluiten door eendenkroos te telen op het afvalwater van de spirulinateelt.
Bron: Proeftuinnieuws
Beeld: PCG