Euroveiling neemt tweede hub in gebruik om bloemenzaken en telers beter te bedienen
nieuwsEuroveiling, de coöperatieve regioveiling in Brussel, heeft een hub geopend in Kortrijk. Op deze manier wil ze de bloemenwinkels en andere klanten in West-Vlaanderen beter bedienen. “Klanten kunnen een bestelling bij ons plaatsten en de bloemen en planten korte tijd later in Kortrijk ophalen”, vertelt Raf Moeyersoons, operationeel verantwoordelijke van Euroveiling. Ook siertelers kunnen van de hub gebruikmaken voor hun aanvoer naar de veiling. De Brusselse veiling maakt zich op voor Allerheiligen, wanneer mensen een bloemetje plaatsen op het graf van hun geliefde. Door het natte voorjaar is de beschikbaarheid van bloemen dit jaar iets lager.
Vanaf 1 september kunnen klanten van de bloemen- en plantenveiling Euroveiling in Brussel hun bestelling ophalen bij een logistieke hub in Kortrijk. “Klanten bestellen via onze webshop of kopen op afstand waarna wij de producten naar Kortrijk brengen. Vervolgens kan men met een badge dag en nacht uithalen”, vertelt Raf Moeyersoons van Euroveiling. In Antwerpen maken ze gebruik van de bestaande locatie van een logistiek dienstverlener.
De uitbreiding van het logistieke netwerk komt er op verzoek van de klanten (bloemenzaken, tuincentra en regionale supermarkten) die op deze manier niet het verkeer moeten trotseren. “De weg van West-Vlaanderen naar Brussel kent net zoals het traject Antwerpen-Brussel vaak de nodige problemen”, aldus Moeyersoons verwijzend naar de files. De hub is niet alleen beschikbaar voor afnemers van Euroveiling, ook siertelers kunnen van de hub gebruik maken voor de aanvoer aan de veiling. Euroveiling verzorgt van daaruit dan de verdere, gebundelde aanvoer naar de veiling.
Ook siertelers kunnen van de hub gebruik maken voor hun aanvoer. Euroveiling verzorgt dan de verdere, gebundelde aanvoer naar de veiling
Euroveiling is een coöperatieve veiling en wordt bevoorraad door Belgische siertelers. Enkele jaren geleden startte het met de aanvullende import van bloemen en ook planten van de Nederlandse veilingen en is er ook rechtstreekse import uit bijvoorbeeld Italië. Dit alles om het aanbod te verbreden en zo een compleet pakket aan te kunnen bieden.
Minder bloemen en planten door natte voorjaar
De Belgische aanvoer domineert jaarrond nog, maar dat dit ook afhankelijk is van de periode. Momenteel is er nog volop vollegrondsaanvoer vanuit eigen land. “Maar deze aanvoer van zomerplanten ligt wel op een lager niveau dan vorig jaar”, vertelt Moeyersoons. Hij verklaart dit door het natte voorjaar. Hierdoor is er later gezaaid of geplant waardoor de opbrengst minder is.” Ook de doordragende planten, die meerdere jaren meegaan, hebben afgezien. “Door de vele regen zijn er planten afgestorven.”
Euroveiling maakt nu een kalmere periode door, maar maakt zich op voor Allerheiligen op 1 november, wanneer mensen bloemen of een plant plaatsten op het graf van hun geliefde. Het zijn traditioneel dan ook de chrysanten die populair zijn. Vincent Verbaeys, bestuurder van chrysantenveredelaar Gediflora dat mondiaal actief is, ziet het chrysantenseizoen met veel vertrouwen tegemoet. “Het aanbod is wat gedaald waardoor de prijsverwachtingen behoorlijk zijn.”
Als verklaring van het gedaalde aanbod wijst hij naar de achteruitgang van het chrysantenareaal. Oudere telers vallen af en jonge telers staan niet op. “Daarnaast heeft ook de regen wat impact gehad en is er later gezaaid. Het zijn vooral siertelers op de zwaardere gronden die hinder ondervonden en iets minder productie hebben. Bij het gros van de telers is de schade echter door het goede groeijaar met weinig extremen ingehaald.”

Bron: Eigen berichtgeving