Europese handel in varkensvlees krimpt

De Europese Unie heeft in de eerste helft van 2009 1,12 miljoen ton varkensvlees geëxporteerd. Dat is 12 procent minder dan de export in dezelfde periode een jaar eer­der. Vooral Wit-Rusland en de Filipijnen namen minder af. Ook de import van varkensvlees en ­producten slonk met ruim 11 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Europese directoraat-generaal Agri.
3 september 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

De Europese Unie heeft in de eerste helft van 2009 1,12 miljoen ton varkensvlees geëxporteerd. Dat is 12 procent minder dan de export in dezelfde periode een jaar eer­der. Vooral Wit-Rusland en de Filipijnen namen minder af. Ook de import van varkensvlees en ­producten slonk met ruim 11 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Europese directoraat-generaal Agri.

De belangrijkste importeur van Europees varkensvlees was Rusland, gevolgd door Hongkong. Beide landen namen echter minder af dan in 2008, respectievelijk 15 en 26 procent minder. De uitvoer naar Wit-Rusland en de Filipijnen daalde het sterkst, met respectievelijk 59 en 51 procent.

Naast de export daalde ook de import van varkensvlees. In de eerste helft van het jaar werd 26.519 ton de EU ingevoerd, ruim 11 procent minder dan in de eer­ste zes maanden van 2008. Het meeste varkensvlees komt uit Chili en Zwitserland. Beide lan­den voerden veel meer in dan een jaar eerder, terwijl invoer uit de VS en Servië met 80 en 73 procent daalde.

Het is voor het eerst in jaren dat de Europese import daalt, in voorgaande jaren waren er steeds sterke stijgingen te zien. De export laat ook een overwe­gend stijgende trend zien over de afgelopen jaren.

Ook de eiersector exporteerde dit jaar minder naar derde landen dan vorig jaar. Vorig jaar steeg de export nog met 12 procent, nu werd 18,9 procent minder uitge­voerd. In totaal werd 72.955 ton eieren geëxporteerd, vooral naar Japan en Zwitserland. De import daarentegen steeg juist met 7,8 procent tot 13.486 ton. Belangrijke leveranciers van eie­ren waren Argentinië, India en de VS. Samen verzorgden deze drie landen ruim 88 procent van de to­tale import van de EU.

De handel in pluimveevlees bleef dit jaar tot nu toe redelijk stabiel. De EU importeerde 448.376 ton pluimveevlees, 1,2 procent meer dan in de eerste helft van vorig jaar. Dit kwam vooral uit Brazilië. De export steeg nog min­der sterk, met 0,2 procent tot 454.410 ton.

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek