Europese Commissie ziet minder vlees- en zuivelproductie tegen 2032

De weerbaarheid van de Europese landbouw is de voorbije twee jaar fors op de proef gesteld, klonk het bij de voorstelling van de nieuwe landbouwvooruitzichten van de Europese Commissie. De groei van de productie zal verder vertragen, in het bijzonder voor melk en vlees.

8 december 2022  – Laatste update 9 december 2022 24:10

Grote uitdagingen

Jaarlijks presenteert de Europese Commissie zijn middellange termijn verwachtingen over de Europese landbouw. Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski benadrukte daarbij dat de uitdagingen in de landbouw groot zijn: “Om tot een echt robuust voedselsysteem te komen, moeten we de uitdagingen oplossen waar landbouwgemeenschappen vandaag mee geconfronteerd worden. Het gaat dan over de achteruitgang van de familiale landbouw of een steeds stijgende gemiddelde leeftijd van landbouwers. Dat zijn de uitdagingen die we vandaag in de cijfers zien."

Volgens hem geeft het nieuwe GLB aan lidstaten een sterke set van maatregelen waarmee ze hun landbouwers beter kunnen ondersteunen en hen kunnen helpen om te zorgen voor duurzame voedselzekerheid. "De voorbije jaren hebben we hard gewerkt met de lidstaten aan nieuwe strategische plannen, nu is het tijd om ze in de praktijk te brengen", aldus nog Wojciechowski.

Dalende vleesconsumptie

Tegen 2032 verwacht DG AGRI, de landbouwdienst van de Europese Commissie, een lichte terugval van het areaal aan graanproductie, vooral dan maïs en gerst. EU blijft wel een netto-exporteur van granen. De humane consumptie van granen in de EU zal nog licht stijgen, maar de vraag als voedergewas zal juist met 6 procent afnemen. Die trend zet zich ook door in de vleesconsumptie. In de EU is de “peak meat” bereikt: de Commissie verwacht een afname van de vleesconsumptie met anderhalve kilo per jaar. Het grootste slachtoffer is daarbij varkensvlees, gevolgd door rundvlees, terwijl de consumptie van kip net toeneemt.

Extensievere zuivelproductie

Voor zuivel verwachten de Europese beleidsmedewerkers dat de productie extensiever wordt, waardoor de totale melkplas in Europa jaarlijks met 0,2 procent zou afnemen. De EU zou wel de grootste zuivelexporteur ter wereld blijven. Het aantal koeien – zowel vleesvee als melkkoeien – zou met bijna drie miljoen koppen teruglopen tegen 2032, een krimp van 9 procent. Plantaardige vleesvervangers zouden wel groeien, maar blijven een kleine markt. Vooral voor melk en granen blijft de EU meer dan zelfvoorzienend.

Keuze voor meer basisproducten

Een opmerkelijke vaststelling is ook dat de recordinflatie van de laatste jaren zich niet zal vertalen in een structureel hoger aandeel van voedsel in ons huishoudbudget. “Consumenten gaan waarschijnlijk hun uitgavenpatroon aanpassen en meer voor basisproducten kiezen”, klinkt het. Vandaag lanceerde de Europese Commissie ook een dashboard voor voedselinflatie. Op Europees niveau steeg die in vergelijking met een jaar geleden 17,3 procent. België doet het met 13,4 procent iets beter. Vooral in de Baltische staten en Oost-Europa is de voedingsinflatie het voorbije jaar door het dak gegaan, met uitschieters tot 45 procent duurdere voeding in Hongarije en 33 procent duurder in Litouwen.

0

stijging voedselprijzen in de EU

0

stijging voedselprijzen in België

0

stijging voedselprijzen in Hongarije

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek