header.home link

Europese Commissie wil tegen 2023 wettelijke bescherming voor bodems

19 november 2021

De Europese Commissie heeft haar bodemstrategie gelanceerd. Bodems zijn goed voor een kwart van alle biodiversiteit op aarde. Tegen 2023 moet de strategie in wetgevende initiatieven vertaald worden.

Lees meer over:
bodem

“We hangen van de bodem af voor het meeste van ons voedsel en toch is 60  70 procent van de Europese bodems niet in een goede toestand”, zei de vice-voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans. De Commissie schuift nu een aantal ambitieuze doelstellingen naar voren om de Europese bodems gezonder te maken en ze juridisch een gelijkaardig niveau van bescherming te geven als waterlopen of lucht.

Vanaf 2023 komt er nieuwe verordening Bodemgezondheid, die de staat van Europese bodems tegen 2050 danig moet verbeteren. Een eerdere poging van de Commissie om een wettelijk kader te creëren voor Europese bodembescherming werd tien geleden nog tegengehouden door de lidstaten in de Europese Raad.

Het gebrek aan wettelijke bescherming is een belangrijke oorzaak van de achteruitgang van de Europese bodems, staat er in het strategisch document van de Commissie; jaarlijks gaat er bijna een miljard ton bodem verloren door erosie in de Unie. Milieucommissaris Virginijus Sinkevičius zei dat er uitdagingen blijven, maar dat hij dit keer een andere uitkomst verwacht, onder andere door de bredere strategie van de Green Deal en het streven naar klimaatneutraliteit en de biodiversiteitsherstel dat hoog op de Europese agenda staat. De Commissaris belooft wel nog een grondige impact-analyse bij de uitwerking van de voorstellen.

Boeren ongerust

De Europese landbouwersorganisatie COPa-COGECA heeft vragen of de benadering van de EU geen extra laag van bureaucratie zal opleveren naast het Gemeenschappelijk landbouwbeleid en de Nitraatrichtlijn: “Hoewel de Bodemstrategie erkent dat subsidiariteit belangrijk is om alle doelen te bereiken, is het essentieel dat dit geen holle woorden zijn; boeren en bosbouwers mogen niet gepenaliseerd worden.”

Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere wil dat de landbouwbodems in Europa een troef worden in de strijd tegen klimaatverandering: “Gezonde gronden leveren een productiewinst op. Voor iedereen een win-win dus. Door bindende Europese doelstellingen op te leggen over bodemherstel zullen we in de toekomst meer koolstof uit de lucht kunnen halen én vasthouden. Dit zal helpen om het risico op natuurrampen, veroorzaakt door klimaatopwarming, zoals droogte of overstromingen te beperken."

Een Europees initiatief voor Carbon Farming wordt verwacht rond 2022.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek