Europese Commissie vraagt versoepeling BSE-maatregelen

De Europese Commissie stelt voor een aantal maatregelen in de strijd tegen dollekoeienziekte (BSE) te versoepelen. De ziekte is bijna uitgeroeid, redeneert de Commissie, die daarom voorstelt om de leeftijdsgrens voor BSE-tests op te trekken en af te zien van de vernietiging van getroffen kuddes. Ook het totaalverbod op diermeel kan versoepeld worden.
16 juli 2010  – Laatste update 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

De Europese Commissie stelt voor een aantal maatregelen in de strijd tegen dollekoeienziekte (BSE) te versoepelen. De ziekte is bijna uitgeroeid, redeneert de Commissie, die daarom voorstelt af te zien van de systematische vernietiging van getroffen kuddes. In haar beleidsplan stelt de Commissie ook voor om het totaalverbod op diermeel in veevoeding te versoepelen en de leeftijdsgrenzen voor BSE-testen op te trekken.

De Europese Commissie heeft haar TSE-beleidsplan 2010-2015 goedgekeurd met daarin voorstellen tot aanpassing van de Europese maatregelen tegen besmettelijke dierziekten zoals dollekoeienziekte BSE en scrapie bij schapen. Europees commissaris voor Volksgezondheid John Dalli stelt voor een einde te maken aan "de systematische slachting van kuddes dieren waarbinnen BSE-gevallen worden vastgesteld, gegeven het feit dat het aantal nieuwe BSE-besmettingen in 2009 tot nul is gedaald". De dieren in getroffen kuddes kunnen voor menselijke consumptie geschikt worden verklaard voor zover ze negatief testen op een BSE-onderzoek.

De Commissie stelt eveneens voor om het verbod op het gebruik van diermeel voor veevoeder te versoepelen en een tolerantiedrempel in te voeren voor dierlijke eiwitten. In 1994 werd bij Europese beschikking een verbod ingevoerd op de verwerking van eiwitten van zoogdieren in voeders voor herkauwers. Dat verbod werd uitgebreid tot niet-herkauwers door de Verordening van 2001 die vlees- en beendermeel verbood voor alle landbouwdieren.

Het voorstel van de Commissie zou bepaalde dierlijke eiwitten toch willen toestaan voor de voeders van niet-herkauwers, zoals varkens, gevogelte of vissen. Het verbod om een diersoort te voeden met eiwitten van een soortgenoot blijft wel gehandhaafd. Een varken zou dus kunnen worden gevoed met gevogelte-eiwitten, maar niet met die van varkens.

Als het testen van BSE voor het slachten mogelijk wordt, dan kan volgens de Commissie overwogen worden om levende dieren te testen. Voorts wil de Commissie het toezichtssysteem doelgerichter maken door de graduele verhoging van de leeftijdsgrenzen voor tests. Vorig jaar werden in de EU immers geen nieuwe dieren besmet met BSE. Wel werd bij een zestigtal dieren vastgesteld dat zij drager zijn van de infectieziekte, daarbij ging het voornamelijk om dieren van tien jaar of ouder.

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek