Europese Commissie vraagt input aan landbouwers over oneerlijke handelspraktijken

De Europese Commissie is een online bevraging gestart die landbouwers en andere kleinschalige leveranciers in de voedselbevoorradingsketen de kans geeft te getuigen over eventuele oneerlijke handelspraktijken waarmee ze te maken hebben gekregen. Dat heeft ze dinsdag bekendgemaakt. Het initiatief past in het Europese antwoord op de boerenprotesten die in heel wat lidstaten aan de gang zijn.

27 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 27 februari 2024 17:38
Lees meer over:
tractorprotestmaart23stikstof-brussel2

Oneerlijke handelspraktijken

Voor een product de consument bereikt, nemen verschillende marktspelers deel aan de voedselbevoorradingsketen, zoals producenten, verwerkende ondernemingen en handelaars. Zij voegen waarde toe aan het product en bepalen zo de prijs die door de consument moet worden betaald, legt de Commissie uit. "Echter, het misbruik van de macht die sommige spelers hebben, kan tot schadelijke, oneerlijke handelspraktijken leiden", klinkt het.

"De respondenten zullen via de bevraging kunnen aangeven of ze recent met zulke praktijken zijn geconfronteerd en of de huidige wetgeving hen voldoende bescherming biedt tegen economisch sterkere spelers", aldus de Commissie. De online enquête kan nog ingevuld worden tot en met 15 maart 2024.

Nieuw voorstel over positie van landbouwers

Hoe de Europese Unie een antwoord kan bieden op de bezorgdheden van landbouwers, was maandag nog voer voor discussie op de vergadering van de Europese ministers van Landbouw in Brussel. Zij onderhandelden onder druk van honderden actievoerende boeren in de Europese wijk. De ministers steunen de voorstellen van de Commissie om alvast de administratieve druk op de sector te verlichten, maar willen nog meer initiatieven zien.

De Commissie kondigt dinsdag aan in maart voorstellen te zullen neerleggen om de positie van landbouwers te verbeteren en oneerlijke handelspraktijken doelgerichter te kunnen bestrijden. Het zal onder meer over meer markttransparantie gaan, de uitvoering van de richtlijn over oneerlijke handelspraktijken, productiekosten en de regels inzake de invoer van landbouwproducten. De resultaten van de bevraging zullen bij die voorstellen al meteen in rekening worden gebracht.

Ook bevraging over nitraatrichtlijn

Daarnaast loopt er al langer een online bevraging over de nitraatrichtlijn. Nog tot en met 8 maart 2024 kunnen landbouwers hun mening geven over de administratieve lasten die de nitraatrichtlijn met zich mee brengt.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek