header.home link

Europees parlementslid Hilde Vautmans lanceert boek ‘Boerentrots’

9 oktober 2020

Europarlementslid Hilde Vautmans brengt een boek uit waarin ze negen portretten van Vlaamse landbouwers bundelt. In ‘Boerentrots’ schetst ze niet alleen de problemen waarmee boeren te maken krijgen, maar reikt ze ook oplossingen aan en kijkt naar de toekomst. Zo voorspelt de Nederlandse top trendforecaster Lidewij Edelkoort hoe mens en boer in 2050 zullen leven: “Landbouwers worden de nieuwe elite van onze planeet.”

Lees meer over:

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat de burger bewuster is gaan eten. We kopen meer bij een lokale boer, maar volgens Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open VLD) mogen we het niet verleren. "Blijf dat doen, ga meer langs bij die lokale boer om de hoek", zegt ze. “De leeefbaarheid van de boerenstiel staat onder druk.”

"Landbouwers krijgen een lagere vergoeding waardoor zij de zwaktste schakel in de keten zijn", gaat Hilde Vautmans verder. “De droogte, de zonnebrand en de storm- en hagelbuien van het afgelopen jaar zorgden voor een verzwakking in de boerenindustrie. "Wij leggen als overheid heel veel regels op om te investeren in het klimaat en in duurzaamheid. In verschillende delen in Europa, zoals in Spanje bijvoorbeeld, zijn die regels minder streng. Dat zorgt voor een ongelijk speelveld tussen de boeren in Europa."

De politica ging in gesprek met negen Vlaamse landbouwers. “Stuk voor stuk toppers”, reageert ze. “Van Dierendonck als klinkende naam tot de Schoonste Boerin van Vlaanderen. Van een witloofboer die teelt op hydrocultuur en vissers die in weer en wind stormen trotseren, tot de bezieler van het onlangs bekroonde wijndomein Gloire de Duras. Allemaal vertellen ze verhalen over vallen en opstaan, de liefde voor de sector en het vakmanschap achter hun producten. Over hun doorzettingsvermogen, visie en veerkracht. Of hoe ze zichzelf telkens moeten heruitvinden en ondertussen uitgegroeid zijn tot moderne ondernemers van de beste soort. Respect, dat verdienen onze boeren. Want zonder hen, geen eten op ons bord.”

Landbouwers worden de nieuwe elite van onze planeet

Lidewij Edelkoort - Nederlands top trendforecaster

In haar boek schetst Hilde Vautmans niet alleen de problemen waarmee boeren te maken krijgen, maar reikt ze ook oplossingen aan en kijkt naar de toekomst. Aan de hand van interviews met trendwatchers, politici en de boeren zelf hoopt ze te informeren, maar vooral te inspireren. Zo voorspelt de Nederlandse top trendforecaster Lidewij Edelkoort hoe mens en boer in 2050 zullen leven. “Landbouwers worden de nieuwe elite van onze planeet”, stelt zij. “Het zijn de boeren zelf die hun stiel zullen heruitvinden en hiermee tegelijk ook onze essentiële menselijke behoeften zullen veranderen.” Een voorpublicatie van dat interview kan je al lezen in het magazine Knack.

Met het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid in het verschiet ging Hilde Vautmans ook in gesprek met de Europese landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski over de toekomst en uitdagingen van de landbouwsector, de Green Deal, de rol van vrouwelijke landbouwers en de weerbaarheid van onze boeren tijdens de coronacrisis. “Als kers op de taart bezorgden alle landbouwers mij hun favoriete gerecht, waarvan je het recept kan terugvinden in mijn boek”, besluit de auteur. “Ik hoop dat iedereen na het lezen van dit boek trotser dan ooit is op onze boeren en massaal gaat koken met lokale producten.”

Het boek ‘Boerentrots’ wordt gratis verdeeld. Je kan je exemplaar aanvragen via hilde@vautmans.eu

Bron: Eigen verslaggeving / Knack / VRT

Beeld: Hilde Vautmans

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek