ABS voert actie aan verdeelcentrum Aldi in Erpe-Mere

Sinds dinsdagmorgen voeren landbouwers, aangesloten bij het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), actie aan het verdeelcentrum van distributeur Aldi in Erpe-Mere. Met zowat 20 tractoren zetten ze de in- en afvoer naar het verdeelcentrum af. Dat is vernomen van Guy Depraetere, de woordvoerder en coördinator van de actie.
30 juni 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Sinds dinsdagmorgen in alle vroegte voeren landbouwers, aangesloten bij het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), actie aan het verdeelcentrum van distributeur Aldi in Erpe-Mere. Met zowat 20 tractoren zetten ze de in- en afvoer naar het verdeelcentrum af. Dat is vernomen van Guy Depraetere, de woordvoerder en coördinator van de actie.

"Deze actie komt er uit solidariteit met de Waalse melkveeboeren die sinds zondagavond acties voeren aan de verdeelcentra van Aldi, Colruyt, Delhaize en Carrefour, om hogere melkprijzen voor de producenten af te dwingen", aldus Depraetere. “Wij nemen deel op expliciete vraag van onze Waalse collega’s, maar de actie van vandaag is geen algemene actie”.

ABS laat weten dat het binnenkort wel een grote actie voor heel Vlaanderen op niveau van de grootdistributie plant. “Wij willen dat de supermarkten meer binnenlandse producten gaat aanbieden en promoten. In ruil zorgen wij voor een uitstekende kwaliteit en zeer betrouwbare voedselveiligheid”, zegt Depraetere.

Daarnaast vraagt ABS aan de distributie dat het gaat toezien dat de boer een eerlijke of faire prijs krijgt voor zijn product. “Zij kunnen aan hun leveranciers hiervoor de nodige bewijzen vragen. Enkel wanneer de prijs die aan de boeren is betaald een fair trade-prijs is, zouden zij de producten mogen verkopen. Op die manier gaan zij duurzaam te werk en zorgen ze voor het voortbestaan van de familiale landbouw. Voor de consument hoeft dit nauwelijks een meerprijs te betekenen”, legt de ABS-woordvoerder uit.

Tot slot vraagt de landbouworganisatie neutrale prijsnoteringen. “Door onze acties van de afgelopen maanden hebben wij gemerkt hoe de prijs door verwerkers en distributie gemanipuleerd kan worden. Hier moet dringend een einde aan komen”, stelt Depraetere, wiens organisatie tot vijf keer toe getuige was van deze praktijken in café La Tourelle in Anderlecht.

Ondertussen lopen ook nog heel wat actie in Wallonië verder of werden een aantal blokkades hervat. Bijna driehonderd Waalse landbouwers hebben de nacht van maandag op dinsdag, of een deel van de nacht, doorgebracht voor verdeelcentra van de distributieketens in Gellingen (Colruyt), Zellik (Delhaize), Courcelles (Lidl), Villeroux (Aldi) en Nijvel (Carrefour).

Dinsdagmorgen waren de toegangswegen nog steeds geblokkeerd door actievoerende landbouwers die toelieten dat soms enkele vrachtwagens passeerden. In Gellingen kan, dankzij een mondeling akkoord met de siteverantwoordelijke, elk kwartier een vrachtwagen vertrekken of toekomen.

In Courcelles, waar de melkveehouders sinds zondagavond op post zijn, menen de landbouwers dat ze op dezelfde bedrijfszone een Cora-distributiecentrum voor verse producten hebben gevonden. Sinds maandagavond wordt op de site dezelfde blokkade toegepast.

Bron: eigen berichtgeving/Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek