Europees parlement wil meer inzicht in de keten

Grote verwerkers, handelaren en supermarktketens moeten meer inzicht geven in hun marktaandeel en verkoopcijfers. Ook dient er een wereldwijde instantie te worden opgericht die speculatie op agrarische grondstoffen voorkomt. Die voorstellen staan in een rapport van het Europees parlement, opgesteld door rapporteur en voormalig milieuactivist José Bové.
5 mei 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

Grote verwerkers, handelaren en supermarktketens moeten meer inzicht geven in hun marktaandeel en verkoopcijfers. Ook dient er een wereldwijde instantie te worden opgericht die speculatie op agrarische grondstoffen voorkomt. Die voorstellen staan in een rapport van het Europees parlement over het functioneren van de voedselketen, opgesteld door rapporteur en voormalig milieuactivist José Bové.

Kern van het verslag is dat boeren een betere prijs moeten krijgen. Nu blijft te veel geld aan “de strijkstok van handel en industrie hangen”. Tijdens een hoorzitting in het parlement gaf José Bové aan het onbegrijpelijk te vinden dat de kostprijs van graan slechts 5 procent uitmaakt van de verkoopprijs van een stokbrood. En een kilo appels kost in de supermarkt 2 euro, terwijl de teler maar een paar cent krijgt.

Die fout in het systeem stort boeren in de afgrond, aldus Bové. Deskundigen van de Verenigde Naties en de Britse Cardiff University geven het europarlementslid grote lijnen gelijk en pleiten voor strengere regelgeving om de macht van supermarkten aan banden te leggen. Algemeen secretaris Xavier Durieu van Eurocommerce, de Europese koepelorganisatie van retailers, vindt dat de schuld ten onrechte bij supermarkten wordt gelegd.

Of de voorstellen van Bové tot regelgeving leiden, is nog onbekend. Daarvoor moet het parlement zich in meerderheid achter zijn plannen scharen, waarna ook de Europese commissie steun dient te verlenen.

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek