Europees Parlement pleit voor behoud EU-landbouwbudget

Als het aan het Europees Parlement ligt, wordt het landbouwbudget na 2013 niet verlaagd. Dat heeft een grote meerderheid van de europarlementsleden beslist in een stemming over het Lyon-rapport omtrent de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. De uitspraak is niet bindend, het is een sterke aanbeveling aan de Europese Commissie.
9 juli 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

Als het aan het Europees Parlement ligt, wordt het landbouwbudget na 2013 niet verlaagd. Dat heeft een grote meerderheid van de europarlementsleden beslist in een stemming over het Lyon-rapport omtrent de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. De uitspraak van het Europees Parlement is niet bindend, het is een sterke aanbeveling aan de Europese Commissie.

"Als Europa meer geld wil investeren in onderzoek en ontwikkeling of in toerisme, dan moet het bijkomende middelen vinden. Het geld kan niet worden afgeroomd van het budget voor landbouw", zei de Brit George Lyon, die als verslaggever de mening van de meerderheid van het parlement verwoordde.

De parlementsleden vinden niet dat de directe inkomenssteun aan landbouwers moet worden verminderd, laat staan afgeschaft. Ze zijn het er wel mee eens dat het Europees landbouwbeleid moet worden hervormd. Het voltallige parlement volgt daarmee de commissie Landbouw in het Europees Parlement die half juni al unaniem instemde met het rapport van de Schotse liberaal George Lyon over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) na 2013.

Het Europees Parlement zet meteen de toon voor een moeilijk debat dat deze zomer losbarst. Als enige sector waarvoor de steun volledig uit het EU-budget wordt gefinancierd, gaat landbouw aan de haal met circa veertig procent van de EU-begroting. Elk jaar wordt ongeveer 53 miljard euro vrijgemaakt voor het landbouwbeleid, waarbij moet worden opgemerkt dat het GLB-aandeel in de EU-begroting daalt van 71 procent in 1984 naar een verwachte 33 procent in 2013. Landen als het Verenigd Koninkrijk en sommige leden van de Europese Commissie zouden daar graag wat van afromen. Andere grote lidstaten zoals Duitsland en Frankrijk zijn het dan weer eens met het parlement.

Volgens Lyon zal tegen 2050 de vraag naar voedsel in de wereld verdubbelen, maar terzelfdertijd moet ons water-, land- en energieverbruik verminderen om de klimaatverandering te bestrijden. "Dat valt alleen te rijmen als we de steun aan landbouwers afhankelijk maken van de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en van het gebruik van nieuwe technologie", aldus Lyon.

Zo worden de boeren volgens Lyon "een deel van de oplossing, niet van het probleem". Hij waarschuwt dat een vermindering van directe steun de voedselproductie naar andere continenten zou verplaatsen. Een verdere liberalisering van de landbouw moet worden besproken in het raam van de Wereldhandelsorganisatie. De VS geven immers ook steun aan hun boeren, klonk het argument in het Europees Parlement.

Lyon benadrukte wel dat de EU de steun niet kan blijven uitbetalen aan de hand van de aan hectaren gerelateerde historische basis. "De bestaande steunmaatregelen moeten tegen 2020 hervormd zijn. Directe steun kan regionale verschillen weerspiegelen, maar de nieuwe EU-lidstaten hebben wel recht op een fair aandeel van de steun voor hun landbouw", besluit Lyon.

EU-landbouwcommissaris Dacian Cioloș toonde zich opgetogen over het rapport. Ciolos oordeelde dat het rapport duidelijk maakt dat er nood is aan een beter evenwicht in het GLB tussen voedselzekerheid en het efficiënt omgaan met natuurlijke grondstoffen. Hij prees ook de interessante ideeën om een vangnet voor landbouwers te creëren met mechanismen die het risico van grote prijsvolatiliteit kunnen beperken. Ook de oproep om het landbouwbeleid beter verstaanbaar te maken voor het grote publiek, viel niet in dovemansoren.

Over de voorstellen zal op 19 en 20 juli gediscussieerd worden tijdens de conferentie over de toekomst van het GLB na 2013.

Bron: Agrarisch Dagblad/De Standaard/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek