Europeaan verbruikt 5.000 liter water per dag

Een nieuwe studie toont aan dat landbouwproducten in grote mate verantwoordelijk zijn voor de grote ‘watervoetafdruk’ van de Europeaan.
18 april 2013  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:21
Lees meer over:

Een nieuwe studie toont aan dat landbouwproducten in grote mate verantwoordelijk zijn voor de grote ‘watervoetafdruk’ - liefst 4.815 liter per dag - van de gemiddelde Europeaan. Van dat totale bedrag wordt 40 procent ‘ingevoerd’ via koffie, cacao en katoen. Voedselafval beperken, een aangepast dieet en een verhoogde productie-efficiëntie kunnen soelaas brengen.

De onderzoekers berekenden het waterverbruik door een onderscheid te maken tussen enerzijds het water dat direct of indirect verbruikt wordt bij de productie van consumptiediensten en -goederen in een bepaald land, en anderzijds het totale waterverbruik waarbij ook het waterverbruik voor geïmporteerde en geëxporteerde producten mee in rekening wordt gebracht.

Dat totale waterverbruik ligt bij de gemiddelde Europeaan dus op 4.815 liter water per dag, waarvan 40 procent is ingevoerd. Vooral onze consumptie van koffie, cacao en katoen zorgt voor dat hoge importgehalte. Wat het meest in het oog springt, is het feit dat maar liefst 89 procent van onze totale waterconsumptie afkomstig is van landbouwproducten en meer dan de helft van dierlijke producten als melk, rund- en varkensvlees.

Volgens de onderzoekers ligt de focus bij campagnes rond watergebruik vaak te veel op het directe gebruik, terwijl de resultaten van het onderzoek aantonen dat bijvoorbeeld het verkleinen van de voedselafvalberg, een aangepast dieet met minder dierlijke producten en een verhoogd efficiëntieniveau in de landbouwsector meer doeltreffende manieren zijn om de watervoetafdruk naar beneden te halen.

Meer informatie: 'Nearly 5000 litres of water a day consumed per capita in EU'

Bron: Science for Environment Policy

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek