Euro-Ei voor rechtbank wegens geurhinder

Eierproducent Euro-ei uit Markegem moet zich voor de strafrechtbank in Kortrijk verantwoorden voor onder meer het veroorzaken van geurhinder. 52 buurtbewoners stelden zich burgerlijke partij en eisen in totaal een schadevergoeding van 125.000 euro. Volgens de procureur legde de eierproducent jarenlang alle klachten naast zich neer. De verdediging stelt dat het bedrijf wel degelijk investeerde om narigheden met de omwonenden te vermijden.
28 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
Lees meer over:

Eierproducent Euro-ei uit Markegem moet zich voor de strafrechtbank in Kortrijk verantwoorden voor onder meer het veroorzaken van geurhinder. 52 buurtbewoners stelden zich burgerlijke partij en eisen in totaal een schadevergoeding van 125.000 euro. Volgens de procureur legde de eierproducent jarenlang alle klachten naast zich neer. De verdediging betwist dat.

Samen met twee vennootschappen worden ook bedrijfsleider G.Y. en twee medewerkers gedagvaard. Naast geurhinder in de periode van 2005 tot 2007 wordt hen ook een inbreuk op het maximaal toegestane aantal legkippen ten laste gelegd. In de Statiestraat in Markegem zouden 50.000 dieren gehuisvest worden, terwijl er volgens de procureur slechts een toelating is voor 30.000 stuks. En dan zijn er nog de problemen met de bedrijfspoorten, waardoor soms te veel lawaai wordt veroorzaakt.

De belofte dat Euro-Ei zou investeren in nieuwe technologie om een einde te maken aan de overlast werd niet gerealiseerd omdat de banken daarvoor geen lening wilden toestaan. De procureur vordert niet alleen een strenge geldboete, maar ook een bijzondere verbeurdverklaring van de winsten die gerealiseerd werden tussen 2005 en 2007.

Volgens de verdediging investeerde het bedrijf wel degelijk om narigheden met de omwonenden te vermijden. Zo werden elektronisch gestuurde poorten geïnstalleerd en men betwist ook dat er te veel legkippen zouden gehuisvest zijn in Markegem. De rechtbank sluit de debatten op 24 februari.

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek