EU verleent Italiaanse melkboeren gratie

De Europese ministers van Financiën zijn er onverwachts -en na een eerste mislukking dinsdagnamiddag- toch in geslaagd een akkoord te bereiken over de boetes die Italiaanse boeren moeten betalen voor de overschrijding van hun melkquota. Hiermee kan ook het EU-akkoord over spaarfiscaliteit uit het diplomatieke slop raken.
3 juni 2003  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:53
De Europese ministers van Financiën zijn er onverwachts -en na een eerste mislukking dinsdagnamiddag- toch in geslaagd een akkoord te bereiken over de boetes die Italiaanse boeren moeten betalen voor de overschrijding van hun melkquota. Hiermee neemt het EU-akkoord over spaarfiscaliteit meteen een belangrijke hindernis op weg naar implementatie.

De Europese Commissie eiste van de Italiaanse regering dat ze onmiddellijk 650 miljoen euro boetes zou innen van 24.000 boeren die in de jaren 1995 tot 2001 hun melkquota overschreden. De Italianen wilden dat wel doen, maar dan gespreid over een periode van 30 jaar, zonder interesten. De andere lidstaten vonden dit onaanvaardbare staatssteun. Vermits de Italianen de richtlijn over spaarfiscaliteit afhankelijk maakten van een akkoord over de melkquota, bleef ook die richtlijn in het slop.

Volgens het bereikte compromisvoorstel van het Griekse voorzitterschap krijgen de 24.000 Italiaanse boeren 14 jaar de tijd om de boetes te betalen. Er worden geen interesten geheven.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek