nieuws

EU stelt hoge voedselveiligheidseisen aan toetreders

nieuws
Voedselveiligheid vormt een van de grote uitdagingen in de voorbereiding tot de toetreding van nieuwe EU-lidstaten. Volgens commissaris David Byrne (Gezondheid en Consumentenbescherming) dienen "alle betrokkenen ervoor te zorgen dat de uitbreiding in geen geval tot een verlaging van de huidige niveaus van voedselveiligheid leidt".
21 mei 2001  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:51
Voedselveiligheid vormt een van de grote uitdagingen in de voorbereiding tot de toetreding van nieuwe EU-lidstaten. Volgens commissaris David Byrne (Gezondheid en Consumentenbescherming) dienen "alle betrokkenen ervoor te zorgen dat de uitbreiding in geen geval tot een verlaging van de huidige niveaus van voedselveiligheid leidt".

Bovenop de inspanningen die van de kandidaat-landen gevraagd worden om zich te schikken naar de huidige EU-eisen, moeten de kandidaat-landen er ook rekening mee houden dat het 'acquis' (het geheel van EU-wetgeving) inzake voedselveiligheid een 'snel bewegend doelwit' is dat voortdurend uitbreidt, aldus Byrne die maandag sprak op een studiebijeenkomst van het Zweedse Voorzitterschap over de implementatie van het Witboek over voedselveiligheid in een uitgebreide Unie.

Als voorbeeld van de toenemende nieuwe eisen noemde Byrne de strijd tegen de dollekoeienziekte. "Het is noodzakelijk dat tijdens de toetredingsvoorbereidingen de kandidaat-lidstaten alle op BSE slaande maatregelen overnemen, zoals inspectie, tests, verwijdering van specifiek risicomateriaal en beperkingen op het gebruik van dierenmeel en beendermeel" stelde Byrne.

De Unie zal erop blijven aandringen dat de omzetting van Europese maatregelen in nationale wetgeving op een samenhangende manier gebeurt, zodat de voedselveiligheid niet in het gedrang komt, waarschuwde de commissaris.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek