EU-reflectiegroep moet varkenssector doen opveren

Om een sterk Europees antwoord te vinden op alle uitdagingen waarmee de varkenssector te maken heeft, heeft een nieuwe reflectiegroep donderdag haar kick-offmeeting gehouden.

10 maart 2022  – Laatste update 11 maart 2022 7:15
Lees meer over:
varken-oren-1280

De Europese varkenssector, die voor zijn voeder sterk afhankelijk is van de import uit Oekraïne, krijgt met de oorlog een zoveelste klap te verwerken. De EU, de op één na grootste producent van varkensvlees ter wereld en de grootste exporteur van varkensvlees en varkensvleesproducten, heeft daarom een reflectiegroep in het leven geroepen om alle aspecten van de sector onder de loep te nemen en de duurzaamheid en veerkracht ervan op sociaaleconomisch gebied en op het gebied van milieu, klimaat, diergezondheid en dierenwelzijn te garanderen.

De voorbije maanden kampt de varkenssector met ernstige moeilijkheden als gevolg van een combinatie van een aantal negatieve factoren, denk aan de coronacrisis die de horeca gijzelde,  een vertraging van de uitvoer naar China, verdere verspreiding van de Afrikaanse varkenspest naar meer EU-landen en stijgingen van de inputkosten. De Russische inval in Oekraïne heeft een bijkomend effect op de sector, gezien de behoefte aan diervoeder en de noodzaak om andere markten te vinden voor de Europese uitvoer van varkensvlees.

“Het is meer dan ooit nodig de sociaaleconomische weerbaarheid van de sector te versterken”, stelt Europees commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling, Janusz Wojciechowski. “Dit vergt evenwel een grondige bezinning, aangezien de huidige problemen verder reiken dan de seizoensgebonden schommelingen van de varkenscyclus.” Daarom is op 10 maart een startvergadering belegd, de afhankelijkheid van de invoer van diervoeder kwam meteen op tafel.

In de Europese reflectiegroep zetelen nationale stakeholders uit alle lidstaten, waaronder producenten, academici, afgevaardigden van de nationale overheden en ambtenaren van de Europese Commissie.  Naast deze startvergadering zijn tot het eind van het jaar vijf vergaderingen gepland. Elke vergadering zal aan een specifiek onderwerp worden gewijd en nadien wordt alles gebundeld in een eindverslag met mogelijke aanbevelingen. Dat wordt begin 2023 verwacht.

De eerste plenaire vergadering zal op 6 april online plaatsvinden. Deze zal gewijd zijn aan de sociaaleconomische dynamiek van de sector. De daaropvolgende vergaderingen zullen gaan over de uitdagingen van de sector op het gebied van milieu en klimaat, en over de gezondheid en het welzijn van dieren.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek