header.home link

EU-parlement wil gebruik van sleepnetten niet helemaal aan banden leggen

4 mei 2022

Het Europees Parlement heeft zich in Straatsburg achter het voorstel voor de ontwikkeling van een duurzame blauwe economie geschaard. Die trekt de oceanen en het economisch beleid dat erop steunt mee in het nieuwe, duurzame economische model van de Green Deal. De parlementsleden willen wel niet elke vorm van boomkorvisserij in beschermd marien gebied uitsluiten. Dat is een techniek waarbij sleepnetten over de zeebodem worden getrokken en die ook in de Noordzee wordt gebruikt.

Lees meer over:

Eerder raakte in de bevoegde parlementscommissie een totaalverbod op vissen met sleepnetten in beschermd marien gebied goedgekeurd - weliswaar met slechts één stem op overschot. Het Europees Fonds voor maritieme zaken en visserij werd gevraagd de getroffen vissers te helpen bij hun overgang naar een duurzamere vistechniek. De visserijsector was door de stemming meteen gealarmeerd. Vooral in België, want een groot deel van de Vlaamse vissers doet precies aan boomkorvisserij. Met de verzwaarde netten worden vooral schol, tong en garnalen gevist.

Maar na een ware amendementenslag in de plenaire vergadering is het gevraagde verbod op boomkorvisserij woensdag alsnog gesneuveld. Dit tot grote tevredenheid van Tom Vandenkendelaere (CD&V). "Het Europees Parlement deelt de doelstelling van de Europese Commissie om een duurzame blauwe economie te creëren, maar het verbod op boomkorvisserij gaat een stap te ver voor mijn fractie, mezelf incluis", legt hij uit.

Volgens Vandenkendelaere wordt boomkorvisserij door de Europese Commissie, die een verbod had voorgesteld, onterecht als de meest schadelijke activiteit voor de zeebodem beschouwd, terwijl (ze) met geen woord rept over de vergaande schade die olie- en gaswinning berokkenen. Hij zegt dat een totaalverbod catastrofale gevolgen zou hebben voor de vissersvloot in Vlaanderen en bovendien voorbij zou gaan aan het innovatieve werk dat bijvoorbeeld ILVO hierrond doet.

Tijdens de plenaire vergadering kreeg uiteindelijk een amendement dat door Vandenkendelaeres EVP-fractie en door het liberale Renew Europe was ingediend een meerderheid van de parlementsleden achter zich (319 stemmen voor, 280 tegen, 35 onthoudingen). In plaats van een verbod op boomkorvisserij in beschermd gebied, wordt in de tekst nu gevraagd naar een verbod op "het gebruik van schadelijke technieken in (...) strikt beschermde mariene gebieden", "overeenkomstig het best beschikbare wetenschappelijke advies".

Milieuactivisten reageren ontgoocheld op het resultaat van de stemming in het Europees Parlement. "Het is onaanvaardbaar dat er geen besef is van het belang van de biodiversiteit in de oceanen", schreef bijvoorbeeld klimaatactiviste Adelaïde Charlier op Twitter.

De Fransman Pascal Canfin, nu lid van de liberale fractie maar vroeger bij les Verts, nuanceert het weggestemde verbod. Sommige gebieden zijn beschermd omwille van de vogels die er zitten, een verbod op een vistechniek die niets te maken heeft met vogelbescherming zou volgens hem dan ook moeilijk uit te leggen zijn.

Uitgelicht
Recreatieve vissers mogen geen kieuw- en warrelnetten meer gebruiken aan de Belgische kust. Met die maatregel wil minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open Vld) ver...
14 februari 2022 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek