Van Quickenborne bant visnetten die zeehonden en bruinvissen verwonden

Recreatieve vissers mogen geen kieuw- en warrelnetten meer gebruiken aan de Belgische kust. Met die maatregel wil minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open Vld) vermijden dat bruinvissen en zeehonden zich verwonden of stikken in de netten.

14 februari 2022  – Laatste update 14 februari 2022 15:49
Lees meer over:
zeehond-kust-strand-visnet-1280

Jaarlijks spoelen heel wat zeehonden en bruinvissen aan op de Belgische stranden. Vorig jaar ging het om zo'n 75 bruinvissen en 99 zeehonden. Opvallend is de verdubbeling van het aantal aangespoelde zeehonden tegenover vorig jaar. Het stijgende cijfer is deels te verklaren door de groeiende populatie zeehonden, maar ook worden steeds meer dieren gezien die verstrikt raken in visnetten. 

Die netten hangen een meter boven de zeebodem en kunnen erg lang zijn. “Dieren die op zoek zijn naar eten merken ze niet op en raken er in verstrikt”, vertelt Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen aan VRT. “Zeezoogdieren moeten ademen, dus dan sterven ze binnen enkele minuten.”

Sea Life Blankenberge, dat gewonde dieren opvangt, verwelkomt de maatregel. "Het zijn vooral kleine zeehonden die er in zwemmen, ze kunnen er ook door onthoofd worden", zegt Michelle Hoeneveld van het opvangcentrum. "Vorig jaar hadden we een vijftigtal zeehonden met nekwonden, de meesten daarvan waren van netten. We hebben er gelukkig ook een deel van kunnen redden, die hadden ernstige snijwonden."

Vooral kleine zeehonden zwemmen er in en ze kunnen er door onthoofd worden

Michelle Hoeneveld - Sea Life Blankenberge

Amateurvissers

"De Belgische visserijvloot maakt vrijwel geen gebruik van deze schadelijke netten. Waar we de netten wel nog zien opduiken, is bij recreatieve vissers. Daarom grijpen wij daar nu in", zegt Van Quickenborne. Een nieuw koninklijk besluit verbiedt de gevaarlijke netten en legt duidelijke regels op voor het gebruik van visnetten. 

Voortaan is het verboden netten uit te zetten vanuit pleziervaartuigen. Ook het gebruik van warrelnetten en kieuwnetten vanop het strand is verboden. De netten die wel nog mogen worden uitgezet op het strand, moeten voorzien zijn van een voornet, zodat zeezoogdieren er niet in kunnen zwemmen. Ook moet elk net gemarkeerd worden zodat de eigenaar steeds te achterhalen is.

Bij overtredingen kunnen de netten in beslag worden genomen. Ook hangen er boetes aan vast tot 800.000 euro die uitgeschreven kunnen worden door de zeevaartpolitie. “Voor de professionele visserij zijn er al afspraken, nu volgen dus ook de regels voor de amateurvisserij”, aldus Van Quickenborne. “Dit soort netten mag niet gebruikt worden op het strand, en ook niet vanuit een pleziervaartuig.” 

Bekijk ook de reportage op VRT.

Bron: Belga / VRT NWS

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek