nieuws

EU akkoord over etikettering genvoedsel

nieuws
Hoeveel GGO-materiaal mogen voedingsproducten bevatten alvorens die aanwezigheid moet gemeld worden op het etiket? Eén procent of ietsje minder? Over deze vraag discussieerden de EU-ministers van Landbouw gisteren urenlang. Het bereikte akkoord houdt in dat een etiket nodig is als in een van de ingrediënten meer dan 0,9 procent GGO-materiaal zit.
29 november 2002  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:53
Hoeveel GGO-materiaal mogen voedingsproducten bevatten alvorens die aanwezigheid moet gemeld worden op het etiket? Eén procent of ietsje minder? Over deze vraag discussieerden de EU-ministers van Landbouw gisteren urenlang. Het bereikte akkoord houdt in dat een etiket nodig is als in een van de ingrediënten meer dan 0,9 procent GGO-materiaal zit.

Momenteel geldt in Europa een moratorium op de introductie van nieuwe GGO's. Omdat die organismen in de rest van de wereld volop in opgang zijn en omdat ze een reeks voordelen bieden, wil Europa dat moratorium opheffen. Die opheffing, die op zich al omstreden is, moet echter gepaard gaan met randvoorwaarden die voldoende veiligheid en keuzevrijheid garanderen. Hoe streng deze voorwaarden moeten zijn, is momenteel volop ter discussie.

Gisteren behandelden de ministers van Landbouw enkele aspecten van het zeer brede en ingewikkelde verhaal, met name de aanwezigheid van GGO's in voedsel (voor mensen) en voeder (voor dieren). Wat voeder betreft, stelt zich een probleem met de aanwezigheid in de bulk van niet-erkende GGO's. De voedersilo's zijn nooit volledig leeg wanneer ze gevuld worden, en op die manier is er altijd een 'besmetting' met andere producten. Finaal werd de aanwezigheid van 0,5 procent niet-toegestande GGO's aanvaard. Wel zal een aparte regeling worden uitgewerkt voor de aanwezigheid van zaden. Voor zaden en 'levende GGO's' wil men extra voorzichtigheid.

Wat voedsel betreft, gaat het meer specifiek om de vermelding op het etiket. Het Europese compromis houdt in dat GGO's moeten vermeld worden op het etiket wanneer er in een van de ingrediënten meer dan 0,9 procent GGO-materiaal zit. Wanneer de soja in soja-saus één procent of meer genetisch gemodifieerd is, moet dit vermeld worden op het etiket. Lang was het voorstel om een grens van één procent op te leggen, maar een aantal landen wilden strenger zijn. Door 0,9 procent te nemen, wordt duidelijk gemaakt dat het eerder minder dan meer moet zijn.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek