"Ergste van crisis komt na de zomer"

Unizotopman Karel Van Eetvelt waarschuwt dat de huidige crisis pas na de zomer haar dieptepunt zal kennen. Pas als het banksysteem weer voldoende werkt, verwacht hij beterschap. "Ik heb nog nooit geweten dat onze ondernemers de toekomst van hun bedrijf zo somber inzagen", zegt Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van Unizo. Volgens hem duurt deze crisis nog twee tot drie jaren. "Wie er daarna het beste voorstaat, zal het eerst nieuwe investeringen aantrekken", luidt het.
9 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Unizotopman Karel Van Eetvelt waarschuwt dat de huidige crisis pas na de zomer haar dieptepunt zal kennen. Pas als het banksysteem weer voldoende werkt, verwacht hij beterschap. "Ik heb nog nooit geweten dat onze ondernemers de toekomst van hun bedrijf zo somber inzagen", zegt Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van Unizo.

"We moeten nu vooral in het oog houden dat de banken voldoende kredieten blijven verstrekken. In deze fase van de crisis krijgen de grote en middelgrote bedrijven die van de export leven een klap. Na de zomer raakt ook de binnenlandse markt in de problemen", klinkt het. Om de drie maanden peilt Unizo de stemming van een zevenhonderdtal ondernemers die representatief zijn voor het Vlaamse kmo-landschap. De resultaten zijn gitzwart: het vertrouwen van de bedrijfsleiders in de toekomst van onze economie was sinds 1995 nooit lager.

"Tot in januari hoorde ik nog veel ondernemers zeggen: het gaat nog. Maar in februari is dat omgeslagen. Plots zeggen ze dat hun omzet met 20 tot 30 procent gedaald is. En ze verwachten ook niet dat de crisis snel voorbij zal gaan. Vooral industrie en groothandel zijn spectaculair gedaald. Dat zijn de sectoren die in de export zitten. Wie leeft van de binnenlandse markt doet het nog het beste".

Volgens Van Eetvelt duurt deze crisis nog twee tot drie jaren. "Wie er daarna het beste voorstaat, zal het eerst nieuwe investeringen aantrekken", luidt het.

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek