header.home link

Energie stuwt inflatie met 1,2 procent

16 december 2008
In de tweede helft van dit jaar lag de Belgische inflatie 1,5 procentpunt hoger dan het gemiddelde in de eurozone. De hoge Belgische energieprijzen verklaren tachtig procent van die extra prijsstijging. Dat schrijft de Europese Commissie in een kritisch rapport over het sociaaleconomisch beleid in België, aldus De Tijd. Europa beveelt België dringend meer concurrentie in de gas- en elektriciteitsmarkt aan. De Commissie waarschuwt dat ze dat dossier van dichtbij zal opvolgen.
Lees meer over:
In de tweede helft van dit jaar lag de Belgische inflatie 1,5 procentpunt hoger dan het gemiddelde in de eurozone. De hoge Belgische energieprijzen verklaren tachtig procent van die extra prijsstijging. Dat schrijft de Europese Commissie in een kritisch rapport over het sociaaleconomisch beleid in België, aldus De Tijd.

Europa beveelt België dringend meer concurrentie in de gas- en elektriciteitsmarkt aan. De Commissie waarschuwt dat ze dat dossier van dichtbij zal opvolgen. Het probleem van de energieprijzen is des te belangrijker omdat het verbonden is met een ander probleem van de Belgische economie, de sterke stijging van de lonen in 2008. Die stijging bedreigt de concurrentiekracht van de exportgerichte economie.

De EU-Commissie beveelt aan de loonontsporing te corrigeren, zoals de wet op de concurrentiekracht voorschrijft. Ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) meent dat de hervormingen van de Belgische energiemarkt de consumptieprijzen met 1 tot 2 procentpunten kunnen drukken. Dat zou de koopkracht van een gemiddeld gezin met honderden euro's doen stijgen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek