Elke dag wordt 19 procent van alle maaltijden wereldwijd verspild

Gezinnen en bedrijven gooiden in 2022 wereldwijd elke dag opnieuw het equivalent van één miljard ton aan voedsel weg. Dat is één vijfde van al het voedsel dat voor consumenten beschikbaar is. Dat blijkt uit een schatting door het VN-Milieuprogramma (UNEP). Deze voedselverspilling komt bovenop de 13 procent van de voeding die verloren gaat in de toeleveringsketen. "Met alle voeding die verspild wordt, zouden we dagelijks iedereen die honger lijdt één maaltijd kunnen geven", reageert Richard Swannell van de ngo WRAP, die meeschreef aan het rapport. 

27 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 27 maart 2024 22:17
Lees meer over:
voedselverspilling-voedselverlies-2-1250

In 2022 verspilde de wereld 19 procent van het voedsel dat beschikbaar is voor consumenten op het niveau van detailhandel, foodservice en huishoudens. Het aantal weggegooide maaltijden zou ook een voorzichtige inschatting zijn. "Het werkelijke cijfer zou nog veel hoger kunnen zijn", staat geschreven in het rapport.

Van de één miljard ton zijn gezinnen goed voor 60 procent van het verspilde eten, of op jaarbasis 631 miljoen ton. Gemiddeld zou elke persoon 79 kg voedsel per jaar verspillen. De foodservice, waaronder bijvoorbeeld kantines en restaurants verstaan worden, vormen 28 procent van de verspilling. Supermarkten en de kleinhandel vertegenwoordigen 12 procent. Een groot deel van de verspilling gebeurt dus thuis en heeft er volgens Swannell mee te maken dat gezinnen meer kopen dan ze nodig hebben en de restjes niet opeten. "Daarnaast smijten consumenten ook perfect eetbare producten weg, maar waarvan de vervaldatum overschreden is. Ten slotte wordt veel eten weggegooid uit nalatigheid bijvoorbeeld door moeilijkheden om te koelen."

Wie verspilt meer?

Het rapport toont ook aan dat voedselverspilling niet enkel een probleem is van rijkere landen. "De huishoudelijke voedselverspilling in landen met hoge inkomens, hogere-gemiddelde inkomens en landen met lagere-gemiddelde inkomens verschillen slechts zeven kilogram per capita, per jaar", luidt het.

Wel is er een link tussen temperatuur en voedselverspilling. Warmere landen lijken meer huishoudelijke voedselverspilling te hebben, mogelijk door een hogere consumptie van vers voedsel met grote oneetbare delen en het ontbreken van een robuuste koelketen. "Hogere temperaturen, extreme hitte en droogte maken het moeilijker om voedsel veilig op te slaan, te verwerken, te vervoeren en te verkopen. Dit leidt er vaak toe dat aanzienlijke hoeveelheden voedsel worden verspild of verloren gaan", aldus het UNEP.

Landen met een gemiddeld inkomen vertonen ook verschillen tussen de huishoudelijke voedselverspilling gemaakt door de stedelijke en plattelandsbevolking. Inwoners van stedelijke gebieden zouden over het algemeen meer verspillen. Mogelijke verklaringen zijn onder andere dat er in plattelandsgebieden meer voedselresten worden gebruikt voor huisdieren, diervoeder en compostering thuis.

Onnodige verspilling

De gevolgen van deze verspilling veroorzaken ook aanzienlijke kosten voor het klimaat en de natuur. Zo vertegenwoordigt het weggegooide eten tot 10 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, dat is bijna vijf keer de totale uitstoot van de luchtvaartsector. Ook neemt de voedselverspilling bijna 30 procent van de landbouwgrond in beslag, om gewassen te verbouwen die nooit opgegeten zullen worden.

UNEP hekelt de "internationale tragedie" van de voedselverspilling. Naast de milieukwestie heeft voedselverspilling ook een impact op veel mensen. "Terwijl huishoudens op alle continenten meer dan één miljard maaltijden per dag verspilden, leden 783 miljoen mensen in 2022 honger en had een derde van de mensheid te maken met voedselonzekerheid", zegt UNEP-topvrouw Inger Andersen. 

Europese Commissie wil 30% minder voedselverspilling tegen 2030
Uitgelicht
De Europese Unie wil een dringende rem op de voedselverspilling. Alle lidstaten moeten de verspilling van gezinnen, restaurants, cateringdiensten en de detailhandel tegen 2030...
10 juli 2023 Lees meer

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek