Elf brouwerijen krijgen kwaliteitslabel 'Belgische hop'
nieuwsElf Belgische brouwerijen hebben van de vzw Hop het kwaliteitslabel ‘Belgische hop’ gekregen. Ze mogen dit label voortaan op hun flesjes plaatsen omdat minstens 50 procent van de hop in hun bier uit België komt. Dit kwaliteitslogo werd in het leven geroepen om Belgische brouwers aan te moedigen om meer hop uit eigen land te gebruiken. De Belgische hopsector heeft het immers al jaren moeilijk.
Al eeuwenlang wordt in België hop geteeld. Waar de teelt vroeger geografisch gespreid gebeurde, met als kernen de regio Asse-Aalst en de regio Poperinge, concentreert de Belgische hopteelt zich nu voornamelijk rond het West-Vlaamse Poperinge. De jongste jaren zijn de hopprijzen in verval geraakt door een wereldwijd overaanbod. Daardoor krijgen ook de Belgische hoptelers zware klappen.
Het gebruik van hop bij het bouwproces heeft een invloed op de bitterheid, het aroma, de smaak en de bewaring van bier. Het milde zeeklimaat en de vruchtbare zandleembodem in België vormen een ideale basis om een rijk palet aan hopvariëteiten uitstekend te laten gedijen. Volgens de vzw Hop wordt alle hop in België geteeld op familiale bedrijven die al generaties lang hop verbouwen. “Het kwaliteitszorgsysteem Belgische Hop levert maximale garanties naar kwaliteit, voedselveiligheid en traceerbaarheid tijdens teelt, bewaring en transport van de hop”, klinkt het.
Om die Belgische kwaliteitshop beter te promoten heeft de organisatie nu het label ‘Belgische hop’ in het leven geroepen. Elke Belgische brouwerij waarbij minstens de helft van de hop in het bier in eigen land wordt geteeld, mag het logo op zijn flesjes plaatsen. Na onderzoek en steekproeven kregen intussen al elf brouwerijen het label. Sinds de lancering ervan kwamen ook al 25 aanvragen van brouwerijen binnen.
De elf brouwerijen zijn: Jessenhofke uit Hasselt, Vandewalle uit Lo-Reninge, Van Honsebrouck uit Ingelmunster, Den Tseut uit Oosteeklo, De Plukker uit Poperinge, De Antwerpse Brouwcompagnie, Sint-Bernardus uit Watou, Den Triest uit Kapelle-op-den-Bos, Verstraete uit Diksmuide, Smisje uit Oudenaarde en De Struise Brouwers uit Oostvleteren.
Meer informatie: vzw Hop
Bron: Het Laatste Nieuws/eigen verslaggeving