Eerste water stroomt de Hedwigepolder in

Sinds 2005 wordt er gesproken over het onderzetten van de Hedwigepolder als natuurcompensatie voor de verdieping van de Westerschelde. Vandaag is het zo ver, meldt de Omroep Zeeland.

26 oktober 2022  – Laatst bijgewerkt om 26 oktober 2022 15:53
Lees meer over:

Het onder water zetten van de polders is namelijk de inzet van een strijd die al vele jaren duurt. De ontpoldering is onderdeel van een verdrag tussen Nederland en België over de bereikbaarheid van de haven van Antwerpen. Het is een vorm van compensatie voor de natuur voor het uitdiepen van de Westerschelde, die nadelig is voor de natuur maar de haven bereikbaar houdt voor grote schepen.

Tegenstanders van het natuurcompensatieproject grepen het PFAS-schandaal aan om het afgraven van de dijken te verhinderen. Het water dat het nieuwe natuurgebied inloopt is verontreinigd met de 'forever chemicals' van 3M en andere chemische bedrijven in de Antwerpse haven.

Tijdslijn

2005: Het kabinet-Balkenende II ondertekent een verdrag met afspraken over nieuwe natuur die er moet komen door schade die is ontstaan door het verdiepen van de vaargeul naar Antwerpen en zegt dat 600 hectare natuurcompensatie in Zeeland nodig is.

2009: Balkenende IV beslist de Hedwigepolder niet onder water te zetten.

2009: Het kabinet besluit dat de Hedwigepolder toch onder water moet.

2010: Rutte I neemt in het regeerakkoord op dat de Hedwigepolder niet onder water gaat, maar dat er een alternatief gezocht wordt.

2011: Staatssecretaris Henk Bleker (CDA) ziet in de Schorer- en Welzingepolder bij Vlissingen alternatieven voor de Hedwige.

2012: De Tweede Kamer wijst Blekers plan af. Vlaanderen wil dat Nederland gaat ontpolderen. De Vlaamse minister-president Kris Peeters stelt Nederland een ultimatum. Staatssecretaris van Landbouw, Sharon Dijksma, meldt dat de Hedwigepolder in 2019 onder water komt te staan.

2021: De PFAS verontreiniging van de Westerschelde doet de discussie weer oplaaien, oud-eigenaar Gery de Cloedt wil bij de Raad van State zijn polder terugkrijgen.

2022: De dijken zijn dermate afgegraven dat er een 'point of no return' is bereikt. September of oktober zal de polder onder water komen te staan.

De Nederlandse gemeente Hulst wilde dat de rechter de werkzaamheden stopzette tot er meer duidelijkheid is over de schadelijkheid van PFAS. Ook de vorige eigenaar van de Hedwigepolder, de Vlaming Gery de Cloedt, streed nog tot het laatst om de polder droog te houden. Hij verloor onlangs nog een rechtszaak bij de Raad van State om de polder terug te krijgen.

In tegenstelling tot andere 'natte' natuurgebieden, zoals bij Perkpolder, Waterdunen en het Zwin, wordt de eerste keer dat de polder onderloopt niet met een speciaal moment en genodigden gevierd. Volgens de Omroep Zeeland heeft dat te maken met de manier waarop de dijken in de Hedwige en Prosper worden afgegraven. Doordat de dijken worden afgetopt is er geen precies moment aan te wijzen waarop het water binnenkomt, aldus de provincie.

Wel heeft De Vlaamse Waterweg een webcam opgehangen aan de radartoren van de Prosperpolder op de grens van Nederland en België, waarop te zien is hoe het Westerscheldewater het nieuwe natuurgebied in kan stromen.

Bron: Omroep Zeeland / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek