header.home link

Eerste haard van rundertuberculose vastgesteld sinds 2 jaar

23 december 2020

Sciensano, het nationale referentielaboratorium, heeft op 18 december 2020 een geval van tuberculose bij een rund vastgesteld op een melkveebedrijf in Luik. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Lees meer over:

België is sinds 2003 officieel vrij van rundertuberculose, wat niet wegneemt dat sporadisch zieke dieren kunnen opduiken. Volgens het Voedselagentschap komt dit tuberculosevrije statuut door het nieuwe geval niet in gevaar. Wel moeten de nodige maatregelen genomen worden om een verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. In dat kader vestigt het Voedselagentschap de aandacht op het belang van de post mortemkeuring in het slachthuis en het belang van de correcte uitvoering van de tuberculinaties, de test om tuberculose op te sporen.

Tuberculose is een traag verlopende, systemische aandoening waarbij vooral de longen aangetast worden. De voornaamste symptomen zijn dan ook chronisch hoesten en vermageren. Het dier in kwestie is geboren in 2017 en vertoonde in november in het slachthuis verdachte letsels. PCR-analyse en microscopisch onderzoek konden de mycobacterie niet identificeren. De cultuur toonde de aanwezigheid van Mycobacterium bovis aan.

Het bedrijf, dat 278 runderen telt, is tot haard van tuberculose verklaard. Alle runderen ondergingen een tuberculinetest op 23 december. In de 59 momenteel geïdentificeerde contactbedrijven wordt een tuberculinetest uitgevoerd vóór 18 januari 2021. Het epidemiologisch onderzoek is lopende.

Begin december werd nog een nieuw beleid voorgesteld voor de toezicht op en bestrijding van rundertuberculose. “De uitbraak in Luik stelt dit niet ter discussie”, klinkt het bij het FAVV.

grafiek-favv-haarden-rundertuberculose-740

Meer informatie over rundertuberculose vind je op de websites van het FAVV en DGZ.

Uitgelicht

8 tips om de insleep van ziekteverwekkers te vermijden

nieuws
In de veehouderij doken de afgelopen jaren verschillende besmettelijke dierziekten op: Newcastle Disease in de pluimveesector, de recent uitbraak van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen en de per...
28 september 2018 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek