header.home link

Eerste Belgische wijnbouwbeurs komt naar Waregem

21 januari 2020
Wijnbouwvereniging WOW-Wijnbouwers Oost-West zorgt met de organisatie van ‘Vi-tec!’ voor een primeur in de regio. De allereerste wijnbouwbeurs van de Benelux moet een extra boost geven aan de sector.
Lees meer over:
Wijnbouwvereniging WOW-Wijnbouwers Oost-West zorgt met de organisatie van ‘Vi-tec!’ voor een primeur in de regio. De allereerste wijnbouwbeurs van de Benelux moet een extra boost geven aan de sector.
De Belgische wijnbouw is aan een opmars bezig en kende in 2019 en 2018 uitstekende jaren. Het aantal wijngaarden en wijnbouwers neemt in ons land toe. In 2018 was ons land goed voor 2 miljoen liter wijn, meer dan het dubbele van pakweg 7 jaar geleden. Het wijnbouwareaal in België telt vandaag 500 hectare, waarvan 60 procent in Vlaanderen ligt. Per hectare kunnen 4.000 tot 5.000 wijnstokken geplant worden, goed voor evenveel flessen wijn.
 
Volgens Kathy Declercq, woordvoerder van WOW-Wijnbeurs Oost-West vzw, zien steeds meer buitenlandse leveranciers opportuniteiten in de Belgische wijnmarkt. “Op 14 en 15 maart brengen wij hen met leveranciers voor de wijnbouw van eigen bodem samen in Waregem Expo”, vertelt ze aan Het Nieuwsblad. “Vooral beginnende wijnbouwers en collega's die op kleine schaal bezig zijn, hebben hier nood aan, want een online zoektocht naar het benodigde materieel is bijzonder tijdrovend.”
 
Marc Dewulf is secretaris van de vereniging en stapte zelf drie jaar geleden in het wijnvak. Vandaag telt zijn wijngaard in Moorslede 875 wijnstokken en in april plant hij er 3.100 bij. “Voor de verwerking van mijn druiven heb ik tanks aangekocht van een wijnbedrijf in Slovenië”, zegt hij. “Een goede deal qua prijs-kwaliteit, maar dat ligt allemaal niet voor de hand. Via de beurs in Waregem hoop ik een schoffelmachine te vinden om mijn wijngaard onkruidvrij te houden.”
 
Midden maart maken een dertigtal leveranciers uit België, Frankrijk, Duitsland en Spanje hun opwachting op de beurs in Waregem Expo. Alle aspecten van de wijnbouw zullen er aan bod komen. “Van materieel voor de teelt en oogst, het maken van de wijn zelf, tot de botteling en marketing”, weet Declercq.
 
De beurs is niet alleen bedoeld voor professionele wijnbouwers, ook wijnliefhebbers en sympathisanten zijn welkom en kunnen er proeven van de wijnen van de 135 WOW-leden.
 
Meer info: www.vi-tec.be

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek