Eerste actie tegen stikstofnota gestart: “stop de waanzin”

Boerenbond, Groene Kring en Ferm voor Agravrouwen hebben in het Limburgse Peer hun wegbordenactie "Stop de waanzin!" op gang getrapt. Met deze actie willen de landbouwers hun ontgoocheling en ongenoegen duidelijk maken over het stikstofakkoord. De komende weken zullen over heel het Vlaamse platteland 2.000 borden verschijnen. Het eerste bord is geplaatst bij een melkveehouder die geen vertrouwen meer heeft in de Vlaamse overheid.

4 maart 2022  – Laatste update 4 maart 2022 17:22
Lees meer over:
S_Dirk Vandecruys en familie

“Ik heb in 2014 een vergunning gekregen en in 2015 een nieuwe stal gebouwd. Toen voldeed alles aan de eisen en plotseling worden er nu ineens extra eisen opgelegd. Zo kan men toch niet ondernemen. De overheid beslist iets en korte tijd later is het weer anders.” Aan het woord is Dirk Vandecruys, melkveehouder met 180 melkkoeien in het Limburgse Peer.

Het bedrijf van Vandecruys was deze ochtend het toneel van de lancering van een protestactie van Boerenbond, Groene Kring en Ferm voor Agravrouwen tegen het stikstofakkoord dat op 23 februari bereikt is door de regeringspartijen. De stikstofnota, die nog een procedure moet doorlopen voordat zij wet wordt, heeft een grote impact op de Vlaamse landbouw. "Veel veehouders zijn door de strenge eisen op het gebied van stikstofemissie in hun bestaan bedreigt", klinkt het.

‘Contractbreuk door de overheid’

Niet alleen fnuiken de strenge eisen op het gebied van stikstofemissie het boerenondernemerschap, tevens wordt er volgens de boerenorganisaties contractbreuk gepleegd door de overheid. “De Vlaamse regering breekt in op bestaande vergunningen en afspraken, én zet landbouwers voor blok. Dit is waanzin en voor ons onaanvaardbaar”, aldus Boerenbond.

Stop de Waanzin, eerste bord geplaatst

Het woordje waanzin is het sleutelwoord van de affichecampagne. De komende weken worden over heel Vlaanderen 2.000 borden met deze opdruk langs de kant van de weg geplaatst. "We willen de gemeenschap duidelijk maken dat de landbouwers met een enorm probleem zitten met de voorstellen die de Vlaamse regering op tafel heeft gelegd met het PAS-akkoord”, vertelt provinciaal secretaris van de Boerenbond Peter Bruggen die deze ochtend bij de lancering aanwezig was.

Boerenbond wijst onder andere op de 60 bedrijven die in 2015 een rode brief in de bus kregen en de looptijd van hun vergunning mochten uitzitten. Een gedeelte hiervan is inmiddels gestopt. Het andere gedeelte zal hun vergunning nu ook niet meer mogen uitzitten en moet vanaf 2025 de activiteiten stoppen.

Ontheffing nulbemesting in 2028 van de baan

Een ander punt waarbij de overheid volgens Boerenbond ook terugkomt op eerder gemaakte afspraken is de harde nulbemestingseis die vanaf 2028 ingaat. Het zou in Vlaanderen gaan om zo’n 5.000 hectare. In het verleden zijn er met landbouwers afspraken gemaakt over ontheffing op deze landen. Ook deze eerder gemaakte afspraken, gaan nu de prullenmand in als het stikstofakkoord wet wordt.

Dirk Vandecruys en familie

Ook Vandecruys, die aan een Natura 2000-gebied gelegen is, wordt door deze maatregel geraakt. “Wij hebben ongeveer 4 hectare waarvoor mijn vader in 1997 heeft afgesproken dat hij en de volgende generatie in rechte lijn ontheffing krijgen voor deze eis van nulbemesting.” Als er niet bemest mag worden, zullen de oogstopbrengsten sterk zakken of is teelt niet meer mogelijk.

Volgens de conceptnota stikstof moet de melkveehouderij een stikstofemissiereductie bewerkstellingen van 15 procent ten opzichte van het referentiejaar 2015. Bedrijven die een impactscore hebben boven de 0,025 zullen individuele maatregelen moeten nemen. Volgens Vandecruys is op zijn bedrijf alleen de ingebruikname van mestrobots een optie om aan reductie-eisen te voldoen. “Zo’n robot kost 20.000 euro en ik heb er 5 nodig. Dat betekent een investering van 100.000 euro. Wie gaat dat betalen? Al zou er een subsidieregeling voorzien worden voor dit soort maatregelen, zoals in de conceptnota is opgenomen, dan moet het geld nog steeds ergens vandaan komen. Is het niet de landbouwer die moet betalen, dan is het de belastingbetaler.”

Ons bedrijfsmodel is gebaseerd op een maximale bezetting van de stal. Als we deze bezetting terugschroeven, gaat ons verdienmodel onderuit

Dirk Vandecruys - Melkveehouder in Peer

Vermindering veestapel bedreigt verdienmodel

Een vermindering van zijn veestapel is in ieder geval geen optie. “Ons bedrijfsmodel is gebaseerd op een maximale bezetting van de stal. Als we deze bezetting terugschroeven, gaat ons verdienmodel onderuit”, zegt de boer die ergens nog wel hoopvol is voor de toekomst. “Misschien komt de overheid tot inkeer dat de landbouw in Vlaanderen niet de nek omgedraaid moet worden. Wij zijn essentieel voor de voedselvoorziening. Als er in Vlaanderen twee mensen wonen, moet eentje zorgen voor de voedselvoorziening. De vreselijke oorlog in Oekraïne maakt onze afhankelijkheid op dat gebied van het buitenland duidelijk en het gevaar daarvan.

Stop de waanzin

Ook voor Boerenbond is de teerling nog niet geworpen. Tijdens het openbaar onderzoek, dat onderdeel is van de wettelijke procedure voordat de conceptnota wet is, zal de boerenorganisatie haar grieven indienen. De komende maanden zal zij en andere belangenorganisaties vermoedelijk nog meer acties ondernemen om hun ongenoegen te uiten. De afficheactie is de eerste. De tweede actie staat al gepland voor 8 maart. Die dag is door boeren jongerenorganisatie Groene Kring uitgeroepen als “dag van nationale rouw voor de toekomst van de landbouw”.

Volgens de planning zullen dan honderden jonge boeren met hun tractoren op drie plaatsten in Vlaanderen bijeenkomen om te protesteren tegen de plannen van de regering. De drie locaties waar ze samenkomen, komen niet uit de lucht vallen. Genk, Brasschaat en Torhout zijn de woonplaatsen van respectievelijk Zuhal Demir (N-VA), Jan Jambon (N-VA) en Hilde Crevits (CD&V), de drie bevoegde ministers in het stikstofdossier.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek