Eén op tien vlindersoorten bedreigd in Europa

Negen pct van de bijna 500 soorten vlinders die in Europa voorkomen, is met uitsterven bedreigd. Nog eens 10 pct geldt als kwetsbaar. In Vlaanderen is de toestand nog dramatischer. Van de 64 inheemse soorten komen er al 18 niet meer voor. In totaal is twee derde kwetsbaar, bedreigd of met uitsterven bedreigd.
15 maart 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

Negen pct van de bijna 500 soorten vlinders die in Europa voorkomen, is met uitsterven bedreigd. Nog eens 10 pct geldt als kwetsbaar. "In Vlaanderen is de toestand nog dramatischer. Van de 64 inheemse soorten komen er al 18 niet meer voor. In totaal is twee derde kwetsbaar, bedreigd of met uitsterven bedreigd, en ook bekende soorten als de citroenvlinder en de dagpauwoog gaan er fors op achteruit", stelt Natuurpunt.

In Europa leven er in totaal 482 soorten dagvlinders, waarvan bijna een derde uitsluitend in Europa voorkomt. Zowat de helft van de soorten blijft op dit moment stabiel, ongeveer een derde gaat achteruit en slechts 4 pct neemt toe. Voor 10 pct is de trend niet bekend. Zowat 20 pct van de dagvlindersoorten heeft de status bedreigd of kwetsbaar, zoals het klaverblauwtje, het gentiaanblauwtje en de bruine vuurvlinder. Dat blijkt uit de nieuwe Europese Rode Lijst voor dagvlinders.

Volgens de bestaande Rode Lijst van Vlaanderen is de toestand hier nog erger. De belangrijkste bedreiging voor de vlinders is verlies van leefgebied door veranderingen in de landbouwmethoden, hetzij door intensivering of juist door verlating, zo luidt het. Andere belangrijke bedreigingen zijn klimaatverandering, verhoogde frequentie en intensiteit van branden en toerisme. Om het tij te keren is een goede bescherming van leefgebieden nodig, moeten er soortbeschermingsplannen komen en moet de vlindermonitoring uitgebreid worden.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek