header.home link

Ecocheques nu ook in hoevewinkels en op boerenmarkten

3 februari 2022

Sinds januari kunnen consumenten ook met ecocheques betalen wanneer ze rechtstreeks bij de boer kopen. “Een belangrijke evolutie nu steeds meer gezinnen bewust voor lokaal voedsel kiezen”, vindt Steunpunt Korte Keten, dat ondernemers in de korte keten begeleidt bij het opstarten van dit nieuwe betalingssysteem. Daarnaast moeten bedrijven vanaf juli ook minstens één andere betaalmogelijkheid voorzien naast cash.

Lees meer over:

Het Steunpunt Korte Keten is blij met de introductie van ecocheques. “Dit maakt het de consument makkelijker om te kiezen voor aankopen bij de boer of boerin om de hoek. Hoe meer we het comfort van de klant verhogen, hoe beter voor de omzet van de korte keten bedrijven”, zegt Ann Detelder, manager van het Steunpunt.

Maar voor de klant met zijn ecocheques bij de boer of boerin terecht kan, moet de ondernemer nog technische en administratieve procedures doorworstelen om de cheques te kunnen ontvangen. Het Steunpunt zal hen hierbij begeleiden, onder meer via gratis webinars en andere vormen van ondersteuning. 

Consumenten kunnen met hun ecocheques terecht bij de licentiehouders Recht van bij de boer. in Wallonië is dit mogelijk als het verkooppunt de erkenning ‘En direct de la ferme’ draagt.

Wat verandert er nog meer?

Naast de introductie van ecocheques in hoevewinkels, moeten ondernemers vanaf juli 2022 minstens één andere betaalmogelijkheid naast cashbetalingen voorzien. “Cashbetalingen worden niet verboden, maar als de klant dat wil, moet hij digitaal kunnen betalen”, duidt Gert Van Thillo, landbouwadviseur bij SBB. “Je bent uiteraard niet verplicht om te investeren in diverse verschillende elektronische betaalmiddelen. Je bepaalt zelf welke optie je verkiest. Denk maar aan Payconiq of bankcontact. Het voltstaat dat je één andere betaalmogelijkheid voorziet.”

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek