Ebola verstoort voedselhandel en oogst in West-Afrika
nieuwsDe landbouw- en voedselorganisatie van de VN maakt zich zorgen omdat de ebola-epidemie en de daarmee verbonden quarantaine in de drie meest getroffen West-Afrikaanse landen de oogst verstoort en de voedselprijzen omhoog jaagt. In Guinee, Liberia en Sierra Leone hebben de quarantainezones en de restricties op verplaatsingen van mensen het transport en commercialiseren van voedsel ernstig ingeperkt. Dit leidt tot paniekaankopen, voedselschaarste en sterke prijsstijgingen, vooral in stedelijke centra, zegt de FAO.
Het ebola-virus bedreigt in Afrika de volksgezondheid maar evenzeer de voedselzekerheid van de bevolking. In Guinee, Liberia en Sierra Leone is de voedseldistributie zodanig hard verstoord dat de prijzen van voedingswaren de hoogte inschieten. Deze drie landen zijn netto importeurs van graan zodat hun isolement – sommige grenzen met buurlanden sluiten en de handel in de havens valt stil – een belangrijke reden is voor de voedselprijsstijgingen.
Bovendien vluchten mensen weg uit de besmette gebieden zodat een tekort aan arbeidskrachten dreigt in de landbouwsector. Dat zou het vlot verloop van de oogst in het gedrang kunnen brengen. Twee voor de voedselvoorziening zeer belangrijke gewassen, rijst en maïs, zijn over enkele weken oogstrijp. De door ebola getroffen regio's zijn belangrijke productiegebieden voor de landbouwers in Sierra Leone en Liberia.
Als de oogst van voedselgewassen al in gevaar is, dan geldt dat net zozeer voor exportgewassen zoals palmolie, cacao en rubber. Ook dat is voor de plaatselijke bevolking een ramp want het inkomen van de plattelandsbewoners is hiervan afhankelijk. Mochten de lokale voedsel- en exportgewassen niet geoogst kunnen worden, dan is er dus ook geen geld om voedsel te kopen.
Om aan de dringende voedselnoden tegemoet te komen, hebben de VN een spoedoperatie op gang gebracht om zowat 65.000 ton voedsel te leveren aan 1,3 miljoen mensen.
Bron: Belga / eigen verslaggeving