Duitsland wil geen vaccinatie tegen berengeur

De Duitse varkenshou­ders zien geen heil in het middel Improvac als alternatief voor cas­tratie van biggen. Dat blijkt uit de stellingname van de Duitse var­kenshouders-organisatie ISN en vleesconcern Westfleisch. "Te veel risico, te duur en te ar­beidsintensief", meent marktana­list Ulrich Pohlschneider van de ISN.
2 juli 2009  – Laatste update 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

De Duitse varkenshou­ders zien geen heil in het middel Improvac als alternatief voor cas­tratie van biggen. Dat blijkt uit de stellingname van de Duitse var­kenshoudersorganisatie ISN en vleesconcern Westfleisch. "Te veel risico, te duur en te ar­beidsintensief", meent marktana­list Ulrich Pohlschneider van de ISN in het Duitse Damme.

Vaccinatie met het middel Improvac van produ­cent Pfizer zorgt voor zogenoem­de immunocastratie en daarmee voor praktisch hetzelfde effect als de chirurgische ingreep. Deze is noodzakelijk om te voorkomen dat er vlees in de handel komt met berengeur.

Volgens Pohlschneider zal de consument gevaccineerd vlees niet accepteren vanwege de asso­ciaties met hormoonbehandeling. Naar zijn mening staat ook niet volledig vast of het middel op dat punt geheel veilig is. Daarnaast wijst hij erop dat twee keer moet worden geïnjec­teerd voordat Improvac het ge­wenste effect heeft. "De kosten komen voor rekening van de var­kenshouder", zegt hij.

Dieter Mischok, dierenarts bij Westfleisch in Münster ziet zeker mogelijkheden in Improvac, maar signaleert op de markt en in de maatschappij minstens zo veel haken en ogen als Pohlschneider. "We kennen de reactie van de con­sument niet". Uit Zwitserland worden bovendien ongunstige er­varingen gemeld met immunoc­astratie, stelt hij vast. West­fleisch zal daarom het middel niet aanbevelen bij zijn leveranciers.

Voedselveiligheidscertificeer­der QS wijst Improvac niet geheel af, maar is ook niet enthousiast. Woordvoerder Robert Römer, be­leidsman voor detailhandel en vlees bij deze ketenbeheerder, zegt dat Improvac hooguit voor­werp van studie is in het bran­cheplatform voor de beoogde afschaffing van biggencastratie.

Aan dit platform nemen 130 ex­perts uit binnen- en buitenland deel. QS verplicht op dit moment de varkenshouders alleen om pijnbestrijding toe te passen bij castratie van biggen.

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek