Duitsland presenteert strategie om naar 30 procent biolandbouw te evolueren

Het Duitse ministerie van Landbouw heeft deze maand haar strategie aangekondigd om het aandeel biologische landbouw op te krikken. Onze Oosterburen willen naar 30 procent biologische landbouw tegen 2030 en zijn daarmee nog ambitieuzer dan de Europese Unie dat de lat op 25 procent legt. Met het huidige aandeel van 10 procent biologisch, is er nog een lange weg te gaan.

28 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 28 november 2023 21:52 Jerom Rozendaal
Lees meer over:
biologisch-biolandbouw-zaaien-plant-salie-1280

Al in het Duitse regeerakkoord van 2021 was de ambitie uitgesproken om het aandeel biologische landbouw op te krikken naar 30 procent tegen 2030. Met de “nationale strategie voor 30 procent biologische landbouw en voedselproductie in 2030”, dat deze maand werd gepresenteerd, wordt duidelijk hoe de overheid dat ambitieuze doel wil behalen.

Het gaat om een holistisch plan waarbij het aanbod, maar ook de consumentenvraag wordt aangepakt. “Het is belangrijk voor ons dat de biologische strategie 2030 praktisch is en gericht op de behoeften van alle belanghebbenden, van boeren tot het grote publiek. Daarom is de strategie ontwikkeld in een breed participatieproces met boeren, industrie, wetenschap en de deelstaten”, benadrukte Minister van Landbouw Cem Özdemir bij de voorstelling van de strategie.

In "Bio-Strategie 2030" worden 30 maatregelen voorgesteld die zowel de biologische productie, verwerking, handel en voeding impacteren. Zo moeten biologische verwerkingsbedrijven gestimuleerd worden en de waardeketen voor regionale voedselproductie versterkt worden. Biovoedsel moet breder beschikbaar worden en bijvoorbeeld gestimuleerd worden via de catering van kinderdagverblijven, bejaardentehuizen en ziekenhuizen. Dit moet zorgen voor betere afzetmogelijkheden voor lokale bioboerderijen.

Publiek informeren en kennis delen

Het doel is dat landbouwbedrijven bredere verkoopkanalen en een nog betere acceptatie vinden voor hun bioproducten. Campagnes moeten het publiek informeren over de voordelen van biologische landbouw voor klimaat en natuur en zo de acceptatiegraad voor biologische producten verbeteren en de vraag stimuleren. Ook moet onderzoek en kennisoverdracht in de biologische landbouw en voedselproductie een tandje bijschakelen om zo innovaties te stimuleren.

De groene landbouwminister Özdemir, geeft verder aan dat bureaucratische hindernissen worden weggenomen en het financieringskader moet worden uitgebreid. Extra subsidiëring moet de overstap naar bio aantrekkelijker worden.  

Biologische belangenorganisaties in Duitsland reageren verheugd op de voorgestelde strategie, maar hebben ook hun twijfels omdat de financiering van de diverse voorstellen nog niet rond is en er zou mogelijk ook onenigheid bestaan tussen de coalitiepartijen over belangrijke issues. “Bij de presentatie van de biologische strategie was de minister van Landbouw optimistisch dat de hele federale overheid en alle betrokken departementen de implementatie ervan zouden steunen. Toch lijkt de liberale partij FDP, dat deel uitmaakt van de meerderheid in Duitsland, de biologische strategie niet te steunen. Het zou meer de voorkeur geven aan nieuwe ggo-technieken als antwoord op de maatschappelijke uitdagingen.

De Bio-Strategie 2030 is hier terug te vinden

Appeltelers, biologische veehouders en melkgeitenhouders krijgen crisissteun
Uitgelicht
Vlaamse appeltelers, biologische veehouders en melkgeitenhouders krijgen binnenkort Europese crisissteun. Dat heeft de Vlaamse regering vorige week beslist. In totaal gaat het...
22 november 2023 Lees meer

Bron: Biojournaal / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek