Duitse regering bant glyfosaat vanaf 2024
nieuwsDe Duitse regering heeft beslist om vanaf 31 december 2023 het gebruik van de controversiële onkruidverdelger glyfosaat te verbieden, zo meldt Belga. De maatregel maakt deel uit van een pakket om insecten te beschermen, dat woensdag bekendgemaakt werd. De beslissing is opmerkelijk omdat Duitsland twee jaar geleden nog voor het gebruik had gestemd in de Europese Raad, ook al was er onenigheid over de kwestie binnen de Bondsregering.
De Europese Unie laat het product van Monsanto nog toe tot 31 december 2023, tenzij individuele lidstaten de markttoelating hernieuwen. Berlijn kiest nu toch de vlucht vooruit en voert al maatregelen in voor 31 december 2023. Vanaf volgend jaar gelden reeds beperkingen, zoals een verbod op gebruik in serres en volkstuintjes, op publieke plaatsen zoals parken en ook al beperkingen voor landbouwers.
De beslissing om het gebruik van glyfosaat in te perken, kadert in het actieprogramma Insectenbescherming van de SPD-minister van Leefmilieu Svenja Schülze. Er zou sprake zijn van een deal tussen de ministers van Landbouw en Milieu. De CDU-minister van Landbouw Julia Klöckner wil namelijk een label voor dierenwelzijn invoeren. Dat voorstel kon op de steun rekenen van Svenja Schülze in ruil voor de goedkeuring van haar actieplan.
Joachim Rukwied, voorzitter van het Deutsche Bauernverband (DBV), stak zijn kritiek niet onder stoelen of banken. Volgens hem is het “geenszins aanvaardbaar”, zo liet hij weten aan de Duitse krant Agrar Zeitung. En hoewel er meer richting natuurbescherming gewerkt moet worden, zijn deze maatregelen “giftig voor boeren”. Hij bestempelde de beslissing als “een verkeerde beslissing in het landbouwbeleid”.
Glyfosaat doodt onkruid en andere planten. Daarom zeggen milieubeschermers dat het product de ecologische diversiteit schade toebrengt. In 2015 kwalificeerde het Internationaal agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) het goedje als “waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen”. De EU heeft in 2017 de toelating voor het gebruik van de actieve stof glyfosaat met vijf jaar verlengd. In de VS is Bayer, de overnemer van Monsanto en huidige eigenaar van de merknaam Roundup, reeds verscheidene malen veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan gebruikers die claimden dat ze ziek werden van het totaalherbicide.
Bayer van zijn kant, investeert volop in alternatieven voor Roundup, ook al is het niet van plan om te stoppen met de productie ervan. Zo investeert de multinationale toeleverancier 5 miljard euro in de ontwikkeling van nieuwe herbiciden. Met het geld zal de R&D-afdeling resistentiemechanismen bij onkruiden proberen te doorgronden en ook nieuwe bestrijdingsmethoden ontwikkelen.
Bron: Belga, Agrar Zeitung, eigen verslaggeving