nieuws

Duidelijke spelregels voor nieuwe nitraatresiducampagne

nieuws
Landbouwers die een beheerovereenkomst Water sloten, hebben recht op een vergoeding voor zover de contractuele verplichtingen worden nageleefd. Eén van de voorwaarden is het nitraatresidu van de percelen onder overeenkomst laten bepalen. Vorig najaar liep er heel wat fout in de communicatie tussen de laboratoria en de betrokken boeren. De aanpak is nu wat gewijzigd.
11 september 2012  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:19
Lees meer over:

Landbouwers die een beheerovereenkomst Water sloten, hebben recht op een vergoeding voor zover de contractuele verplichtingen worden nageleefd. Eén van de voorwaarden is het nitraatresidu van de percelen onder overeenkomst laten bepalen. Vorig najaar liep er heel wat fout in de communicatie tussen de laboratoria en de betrokken boeren. De aanpak is nu wat gewijzigd zodat alles vlotter zou moeten verlopen.

De nitraatresidubepaling gebeurt in de periode van 1 oktober tot en met 15 november door erkende laboratoria die hierbij strikte regels moeten volgen. Als het nitraatresidu meer dan vier kilo stikstof lager is dan de nitraatresidudrempelwaarden, dan kan er een vergoeding berekend worden.

Om een vlotte en correcte doorstroming van gegevens toe te laten en om de beheerovereenkomsten zo snel mogelijk te kunnen uitbetalen, kiest de landbouwer zelf een erkend laboratorium en vraagt hij het laboratorium om de resultaten van de nitraatresidumeting zo snel mogelijk over te maken aan de Vlaamse Landmaatschappij. Door zijn gsm-nummer mee te delen, kan het contact tussen boer en labo vlot verlopen.

Eenmaal de landbouwer schriftelijk toestemming heeft gegeven, bezorgt VLM de gegevens van de te bemonsteren percelen aan het gekozen laboratorium. Per twee hectare en per teelt moet het nitraatresidu bepaald worden. Dit betekent bijvoorbeeld dat er voor een perceel van drie hectare twee stalen van elk 1,5 hectare noodzakelijk zijn. Binnen een termijn van maximaal 14 dagen moet de landbouwer het resultaat kennen. Tot en met 22 november kunnen landbouwers een tegenstaal laten nemen.

VLM adviseert landbouwers om zelf aanwezig te zijn bij het nemen van de stalen om na te gaan of de bemonstering correct verloopt. Stelt de landbouwer onregelmatigheden vast, dan kan hij dit melden bij de Mestbank. Begin 2013 ontvangt de landbouwer van de afdeling Mestbank van VLM een brief met het weerhouden analyseresultaat per perceel en de eventuele begeleidende maatregelen bij een te hoog nitraatresidu.

Meer info: Nitraatresidubepaling

Bron: eigen verslaggeving/Boer&Tuinder

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek