Dua wil verder onderhandelen over kwetsbare gebieden

"Ik ben vragende partij om met de bevoegde Europese commissarissen verder te onderhandelen over de uitbreiding van de kwetsbare gebieden in Vlaanderen. Maar dat die er moet komen, staat buiten kijf". Dat zegt minister van Landbouw en Leefmilileu Vera Dua (Agalev) in reactie op het VLD-njet om vandaag op deVlaamse regering de uitbreiding van het areaal kwetsbare gebieden vastte leggen.
21 december 2001  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:52
"Ik ben vragende partij om met de bevoegde Europese commissarissen verder te onderhandelen over de uitbreiding van de kwetsbare gebieden in Vlaanderen. Maar dat die er moet komen, staat buiten kijf". Dat zegt minister van Landbouw en Leefmilileu Vera Dua (Agalev) in reactie op het VLD-njet om vandaag op de Vlaamse regering de uitbreiding van het areaal kwetsbare gebieden vast te leggen.

Dua heeft op basis van de resultaten van het MAP-meetnet een voorstel klaar om 57 procent van Vlaanderen in te kleuren als kwetsbaar gebied, waar de strengste bemestingsnormen gelden. "Ik wil best samen met de federale ministers Neyts (Landbouw) en Aelvoet (Milieu) en met de Europese commissarissen Fischler (Landbouw) en Wallström (Milieu) onderhandelen over de preciese uitbreiding en de datum van de inwerkingtreding", aldus Dua.

Volgend jaar al de kwetsbare gebieden afbakenen, heeft weinig zin, want er zijn nog onvoldoende verwerkingsinstallaties om de overtollige mest te verwerken. Dua maant trouwens de landbouworganisaties aan om werk te maken van die mestverwerking.

Op de vergadering die de Vlaamse regering vandaag belegt, wil Dua minstens het akkoord van haar collega's om haar voorstel tot advies aan de Stuurgroep Mest voor te leggen. Daar zitten zowel wetenschappers, landbouworganisaties als milieubewegingen in. Dua is zich bewust van de economische impact van de uitbreiding, maar niemand kan ook de milieubelasting door het teveel aan mest ontkennen, merkt Dua op.

Nitraatrichtlijn

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek